Přestože senioři mívají z kávy mnohdy obavy, nejnovější studie potvrdily, že jim tento nápoj může zdravotně prospět. Podle odborníka na zdravou výživu a odborného garanta Institutu kávy Pavla Kohouta z Fakultní Thomayerovy nemocnice zlepšuje káva paměť a snižuje riziko mozkové mrtvice. Kohout zároveň upozornil, že účinky kávy se projevují u každého individuálně.
„Při posuzování prospěšnosti či škodlivosti kávy musí být zohledněn zdravotní stav, množství vypitých šálků či druh káv,“ řekl Kohout. Za zdraví prospěšné považuje tři až pět šálků kávy během dne, celkový obsah kofeinu by neměl přesáhnout 300 miligramů.
Proti mozkové příhodě…
Vliv konzumace kávy na četnost mozkové mrtvice zkoumala studie, která byla nedávno zveřejněna. Sledovala během pěti let téměř pět set tisíc účastníků a více než deset tisíc případů mozkové příhody. „Bylo zjištěno, že u konzumentů kávy je v průměru o 15 procent menší riziko vzniku mozkové příhody než u těch, kdo kávu nepijí. V případě, kdy konzumace byla dva šálky denně, kleslo riziko o 14 procenta, při vypití tří až čtyř šálků pak o 17 procent," upřesnil Kohout.
… i proti horší paměti
Další studie se 4000 účastníky nad 65 let ukázala, že u žen klesají mozkové funkce méně, pijí-li pravidelně kávu nebo čaj. Jejich paměť a schopnost soustředění se tedy zlepšuje.
Káva podle jiné studie také zvyšuje ochranu před Alzheimerovou chorobou. Experti z Floridy objasnili pozorování, že se u pijáků kávy tato vážná nemoc vyskytuje méně často než u lidí, kteří kávu nepijí. Studie potvrdila výsledky dřívějšího výzkumu, podle kterých je za tuto ochranu zodpovědný kofein, protože snižuje tvorbu bílkoviny zvané beta-amyloid. V kávě je látka, která spolu s kofeinem zvyšuje tvorbu růstového faktoru, ten brání rozvoji Alzheimerovy nemoci a zlepšuje paměť.