Jak vařily naše prababičky:
pravá hlemýždí delikatesa

Jak vařily naše prababičky:
pravá hlemýždí delikatesa

20. 10. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš nový gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty.

Hlemýždi jsou spojování především s francouzskou kuchyní, recepty pocházející z časů našich pra-prababiček ale dokazují, že ani v té zdejší se na ně rozhodně nezapomínalo. Následující starobylý předpis je tedy pro odvážné experimentátory jen zdánlivě – jde o postup prověřený generacemi hospodyněk.

Tak pojďme na to, než se šneci uloží k zimnímu spánku. Do studené, osolené vody dáme vařit očištěné hlemýždě v ulitách, a když se jejich víčka odloupnou, dáme je do studené vody. Maso vyjmeme špejlí a vše mazlavé odřízneme. Pak dáme hlemýždě vařit do hovězí polévky, dokud nezměknou, což trvá přibližně dvě až tři hodiny. Skořápky osolíme, vymyjeme kartáčkem a necháme je poklopené na plechu odkapat.

Uvaříme 6 vajec natvrdo, žloutky utřeme s 10 dkg másla a 2 sardelemi, smícháme s 2 houskami namočenými ve víně, přidáme špetku tlučeného květu, citrónové kůry a podle potřeby opatrně přisolíme.

Skořápky vypláchneme trochou vína, dáme do nich kousek nádivky a usekané hlemýždě pokryjeme nádivkou jako pokličkou. Posypeme strouhanou bílou houskou a zakapeme rozpáleným máslem. Na pekáč vymazaný máslem srovnáme hlemýždě hustě vedle sebe, nepatrně podlijeme vodou nebo polévkou a pečeme je prudce asi 10 minut.

Na míse je zdobíme zelenou petrželí a křenovými růžičkami. Podáváme k nim citron na tenké plátky nakrájený.

Možná to vypadá trochu strašidelně, ale je to skvělá pochoutka!

 

Ingredience
20 hlemýžďů
hovězí vývar
6 vajec
2 sardele
2 strouhané housky
2 lžíce vína
tlučený muškátový květ
citrónová kůra

gastronomie recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA