Nabízím recept na marmeládu, který jsem zdědila po mé mamince. Tak ho zkuste.
Ingredience
1 kg pomerančů
20 dkg zázvoru
25 dkg cukru
1 vanilkový cukr (1 balení)
1 citron (šťávu vymačkat)
špetka skořice
Gelfix
Postup
Pomeranče oloupeme a oloupeme i blány kolem jednotlivých dílků. Čistou dužinu nakrájíme na drobné kousky, můžeme i rozmixovat. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dužinu, zázvor, vymačkanou citronovou šťávu, skořici a trochu vody dáme do hrnce a začneme vařit. Kdo má rád pomerančovou kůru, může přidat na drobné nudličky pokrájenou, musí být velmi dobře umytá. Stále mícháme. Zhruba 30 minut. Přidáme cukr a ještě mícháme, asi 5 minut. Někdy se udělá tak nádherná marmeláda, že nemusíme používat ani Gelfix.
Naléváme ještě teplou marmeládu do skleniček. Zašroubujeme a otočíme sklenice dnem nahoru a necháme vychladnout.
Takto připravená marmeláda se dá použít i na vánoční cukroví, nyní jsou pomeranče velmi šťavnaté a nejsou tak drahé, jako v zimě. Doporučuji i k snídani na namazaný chléb či rohlíky.
Je prostě výborná!