Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

16. 11. 2015

Televizní reklamy nám neomylně a s dvouměsíčním předstihem připomínají, že „Vánoce, Vánoce přicházejí…“. Všechny nám nabízejí jen to nejlepší a jedinečné, co bychom sobě nebo dětem měli koupit a bez čeho se zaručeně neobejdeme. Netvrdím, že se bez toho, co vám chci nabídnout, neobejdete, ale za zkoušku to určitě stojí a mohu to doporučit.

Z mládí si pamatuji, že táta, coby vášnivý rybář, rybí polévku měl rád, a také nesměla chybět na štědrovečerní tabuli. Tuto tradici jsem přenesl i do nynějšího manželství a rybí polévku vařím pravidelně. Takže rybí polévka, smažený kapr, vinné klobásy a domácí bramborový salát se u nás staly tradicí.

Z nedalekého Žabakoru vylovené ryby putují do vedlejších sádek, kde jsou cca 2 měsíce s přítokem čisté vody bez potravy. Jsou dobře vyčištěné a po uvedené době nejsou cítit bahnem. Kupujeme kapra o váze 3 až 4 kg. Od kamarádky, která rybí polévku nevaří, dostáváme ještě hlavu a jikry nebo mlíčí. Kdo namítne, že kapr je přežitek, nebo kapra „nemusí“, má možnost výběru z několika dalších druhů sladkovodních ryb.

Tak tedy pojďme na to:

Vezmu hlavu (nebo dvě) a odstraním oči a hlavně žábry. Pokud bych to neudělal, bude polévka hořká! Vložím do hrnce, přidám nalámané 3 bobkové listy a celou větší cibuli. Můžete přidat odřezky s ploutvemi, a pokud z kapra neděláte podkovy, tak i vyříznutou páteř se zbytky masa. Alespoň já to tak dělám. Zaliji studenou vodou, aby vše bylo potopené, osolím a vařím do měkka, cca 3/4 hodiny mírného varu. 

Vnitřnosti, zbavené žluči, střev, sádla a případně zbytků sražené krve dám krátce povařit do jiného menšího kastrolku a po vychladnutí nakrájím na malé kousky. Vývar z vnitřností vyliji. Po uvaření hlav do změknutí polévku scedím do o něco většího hrnce a nyní začíná nejnapínavější část – obírání masa z hlav a kostí. Pozor na jemné kostičky, aby se nedostaly s masem do polévky. Maso po obrání, už vychladlé, také nakrájím na malé kousky. 

Na pánvi na másle lehce osmažím na jemno nakrájenou (ne nastrouhanou) kořenovou zeleninu (3 mrkve, 3 petržele - ne pastinák - a ½ celeru) a dám vařit do vývaru. Pokud byl kapr mlíčňák nebo jikrnačka s málo jikrami, tak lehce opražím na másle hrubou krupici a přidám vařit k zelenině, která už je téměř uvařená.

Do polévky k zelenině, případně s krupicí, dám nakrájené maso a vnitřnosti. Poté doplním převařenou vodou na celkové množství cca 4l polévky, podle chuti dosolím a nechám projít krátkým varem.

Jelikož polévku vařím v době zahájení prodeje vánočních kaprů a do Štědrého dne je daleko, tak ji Jitka rozdělí vychladlou do čtyř vymytých tetrapaků od mléka a postaví do mrazáku.

Na Štědrý den se už vařením nemusíme zdržovat a odpoledne už jen stačí potřebné množství přivést k varu, zahustit jíškou z másla a hladké mouky, a okořenit špetkou na jemno nastrouhaného muškátového oříšku. Při podávání ozdobíme petrželkou a osmaženými žemlovými krutony.

Dobré chutnání!

recepty ryby
Hodnocení:
(3.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%