Rozhodli jsme se podívat na tento výlov. Bylo pěkné, teplé listopadové počasí na sv. Martina.
Rybníky jsou neodmyslitelnou součastí jihočeské krajiny. V okolí Písku je jich 34 a tento rybník Řežabinec je z nich největší. Jde o národní přírodní rezervaci.
Rybníky se začaly stavět ve 14. století. Král Karel IV. pochopil význam rybníků pro obživu lidí. Tehdejší pán na hradě Zvíkov Kryštov ze Švamberka nechal v roce 1530 vybudovat tento rybník v bývalém korytě řeky Otavy, s výměrou 100 ha a vodní plochou 80 ha. Je obklopen rákosem a také jde o ptačí oblast, kde sídlí kolonie racka chechtavého a mnoho dalších živočichů. Tato oblast je zapsána do soustavy Natura 2000.
Hlavní chovnou rybou je tradičně kapr obecný, lini, štiky a další. Produkce rybníku je přibližně 30 tun.
V tento den probíhaly tři zátahy. Přiblížně 50 rybářů, z toho i učni ze školních rybářstvích. Někteří s dlouhými klacky plácali do vody, aby se ryby shromažďovaly do určitého místa, natáhli sítě na hranu lodí a půlkruhem stahovali, jako do saku. Rybník je vcelku mělký asi 120 cm. Přesto byli rybáři zmáčení a od bláta až na obličeji. Potom se ryby třídí do kádí a transportují na nákladní auta a už s nimi fičí na sádky a čekají na prodej.
Jak připravím kapra:
Polévka: hlava, jikry (mlíčí), kořenová zelenina, máslová jíška a přísady
Bramborový salát: brambory, zelenina (nakládaná), cibule, olej, ocet, sůl, pepř
Kapr: rozporcovaného kapra osuším osolím a v trojobalu obalím a smažím do zlatova, k tomu měsíček citronu a je to.
O vánocích dělám svátečnější bramborový salát.