Na otázku, co dělají Židé na Silvestra, lze odpovědět tak, že dělají totéž, co ostatní lidé - vyjdou si za zábavou, oslavují, baví se, o půlnoci sledují ohňostroj, přejí si šťastný a veselý Nový rok, uléhají později do postelí a 1. ledna vyspávají. Takto oslavují sekulární Židé, kteří sice víceméně dbají na tradice a náboženké zvyky, ale uvědomují si, že žijí v křesťanském prostředí.
Ortodoxní Židé neslaví Silvestra vůbec. Pro ně je 1. leden jako každý jiný den. Velmi zřetelně se to projevuje v Izraeli. Tam v mezinárodních vztazích stát "žije křesťansky" - dělení týdne a úřední svátky jsou ale židovské. O těchto svátcích se zastaví veřejný život. Naproti tomu o Vánocích se běžně chodí do práce a do školy. To ovšem sekulárním Izraelcům v Tel Avivu nebo v Haifě nebrání, aby 31. prosince nevyšli za zábavou a na pláži nezapálili pár petard. O půlnoci samozřejmě vyzvánění kostelní zvony v Jeruzalémě nebo v Nazaretu. Stejně tak slaví Židé Nový rok v diasporách - nezávisle od okolního světa.
Židé slaví Nový rok na podzim. Letos jsem ho slavila s přáteli ve starém židovském městě Tiberiasu na severu Izraele u Galilejského jezera. 13. září 2015 je pro nás rokem 5776 od stvoření světa. Křesťanský letopočet je stanoven víceméně náhodně, což je třeba mít na paměti. Rokem jedna bylo prohlášení narození malého židovského chlapce v Betlémě, který dostal jméno Ježíš. A proč připadá na 1.ledna? Ze židovského pohledu je to oslava obřízky chlapečka jménem Ježíš, neboť připadá na osmý den, jak je to obvyklé. Svátek Nového roku Roš-ha-šana se slaví dva dny a říká se mu také Den zrození lidstva.
Jídla připravovaná na židovský Nový rok jsou většinou sladká, hojně se používá med do kterého se namáčí chléb, dále jako symbol plodnosti se jedí ryby, zejména maminka připravovala ryby v rosolu (gefilte fisch).Také se připravují jídla z mrkve a medu.V Izraeli protože v té době dozrávají granátová jablka, je zvykem je hojně jíst, neboť symbolizují přání, aby nadcházející rok byl plodný a záslužný. Chasidé (východní Židé) mají tradici dávat dětem drůbeží játra, aby děti vyrostli v čestné lidi. Každé jídlo podávané při slavnostní večeři má svou symboliku.Víno se má podávat bílé a sladké. Naopak je zákaz pojídání všech druh ořechů.
Hlavní náboženská pravidla platná v židovské kuchyni jsou obaženy v Tóře a jsou známa jako "kašrut". V židovské kuchyni se hodně používá česněk, skořice, cibule a zelenina.
V Tiberiadě před západem slunce jsme všichni šli ke Galilejskému jezeru vykonat obřad "Tašlich". Do kapsy jsme si dali střídku chleba a drobky vhodily do vod jezera.Tím se jakoby symbolicky voda odnesla hříchy uplynulého roku. Myšlenka konat "Tašlich" u vody je vedena připomínkou obětování Izáka. V Izraeli je v té době možno sledovat úměvné scény, které s oblibou přenášejí média: na pláži jezera vidíme zbožné Židy v kaftanech, s vousy, kloboukem a modlitební knihou, jak stojí a hned vedle překrásné, světsky založené Izraelky, kterak se koupou ve skrovných bikinkách. Ty chápou oslavy Nového roku jako příležitost pro aktivní využití volného času.
V době oslav Nového roku se v celém Izraeli ozývá troubení na "Šófar". Troubení na šófar beraního roku by mělo probudit lidská srdce, aby se navrátila k Bohu. A druhá tradice říká, že by mělo přivést Satana k zoufalství. Údajně zvukem troubení na šófar se měly zřítit hradby města Jericho.
Myslím, že jedno máme bez ohledu na víru společné - chceme žít v míru, lásce, přejeme si zdraví a štěstí. Já doufám, že se nám všem tato přání splní.
Shalom