Babiččin tažený štrůdl
FOTO: archiv autorky

Babiččin tažený štrůdl

27. 1. 2016

Moje babička byla skvělá kuchařka a na její štrůdl do dnes vzpomínám. Babička však už dávno není mezi námi, recept jsem si tenkrát od ní nevzala, tak jsem zkoušela, jak ho vlastně dělala a snad jsem se k receptu přiblížila. Není drahý a ani kalorická bomba. Pokud ho nebudete cukrovat a vynecháte vanilkový cukr, je vhodný i pro diabetiky.

Ingredience:
1 celé vejce
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce oleje
250 g hladké mouky (nejlépe 00)
50-60 ml vlažné vody
50 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
rozinky, skořice, sekané oříšky (pokud máte rádi)
pečící papír
cukr na posypání

Postup:
Do misky prosijeme mouku a uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme rozšlehané vejce s vodou, octem a olejem. Těsto nejdříve zpracováváme nožem, až je vše rovnoměrně smícháno, těsto dáme z misky na podložku a zpracováváme rukama, až je hladké a nelepí se. Těsto musí být vláčné (pokud je těsto tuhé přidejte vodu, pokud je lepivé, tak trošku mouky). Vytvoříme bochánek, který zabalíme do utěrky a necháme alespoň 30 minut při pokojové teplotě odpočinout.

Jablka nakrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich šťávu.

Z odpočatého těsta na utěrce vytahujeme plát do tvaru obdélníku, tak aby jím utěrka lehce prosvítala. Plát potřeme rozpuštěným máslem, pokryjeme nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, (oříšky), posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Pomocí utěrky stáčíme až dojdeme na konec, na bocích spojíme těsto tak, aby jablka nebyla vidět. Takto připravený závin skulíme z utěrky na plech s pečícím papírem, spojem dolů a potřeme rozpuštěným máslem.

Pečeme při teplotě 190 °C asi 35-40 minut, během pečení potřeme znovu rozpuštěným máslem a rovněž ihned po vyjmutí z trouby. Upečený závin necháme vychladnout a pak pocukrujeme.

Do závinu můžeme použít i jiné sladké náplně (ovocné: višně, švestky, dále tvaroh, mák s povidly apod.). Velmi dobrý je i se slanými náplněmi (třeba masovozeleninová směs, zelná s uzeninou, špenát) a pak je jedinečnou pochoutkou k pivu nebo vínu či jako večeře.

Dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%