Milé dámy, velikonoce se kvapem blíží, a já bych Vám nabídl ke zhotovení velikonoční vajíčka. Je dostatek času na vyzkoušení.
Rád využuji příležitosti a všem čtenářům na i60, přeji krásné pohodové velikonoce. Ženám, důkladnou šlahačku, pro krásu a aby byly i nadále čiperné a zdravé.
Ingredience:
2 vejce, trochu skvělé uzeniny, okurek kyselý, mrkvičku, hrášek mražený, sůl, pepř, želatinu v prášku. (zeleninu, dle své libosti a chuti)
Nejdříve si musíme nasbírat postupně „formičky“ z vajíček. Celé vejce vezmeme oblou stranou na horu. Špička vejce dolů. Pak Zadní stranou nože, lehce ťukáme na skořápku, až se utvoří malá dírka. Pak opět lehkým řezem, řežeme a levou rukou vajíčko pomalu otáčíme ve směru hodinových ručiček. Levák, samozřejmě obráceně) Nebojte se, jde to krásně. Případné nerovnosti se dají prsty odštípat. Pak formičky ze skořápek - vyfouk vypláchneme horkou vodou a necháme vysušit.
Postup:
Z vajíček jenom bílek, uzeninu, mrkev, okurku si nakrájíme na drobounké kostky. Dáme do misky. Mražený hrášek dáme asi na 2 minuty povařit a po ochlazení přidat k už k pokrájené zelenině.
Želatinu si vyrobíme podle návodu na sáčku. Lehce okyselíme. Já použil lák z domácích nakládaných okurek.
Připravenou zeleninovou směs s uzeninou dobře opepříme a osolíme, můžeme i lehce okyselit octem. Vše důkladně promícháme. Ještě jednou ochutnáme, jestli je vše podle naší chutě. Pak želatinu přelijeme na připravenou zeleninovou směs. Promícháme. Lžíci postupně naléváme do vajíčka jen hustou směs, a na konec želatinu, až po vrch. Vajíčka posadíme do papírového vaječníku a dáme vychladit do lednice.
Na druhý den, vajíčka pohodlně oloupeme a můžeme servírovat.
Obohatíme si tak svůj velkonoční prostřený stůl a překvapíme svou rodinu a své hosty..