Mám ráda tmavé pečivo a semínka, v obchodě je to vcelku drahá záležitost, a tak, když mám čas a chuť, peču doma. Dneska jsem po delší době dělala bulky, rohlíky a houstičky.
Ingredience:
300 g hladké mouky
150 g celozrnné mouky
15 g droždí
50 g oleje
2 lžičky soli
1 lžička knímu
od oka semínka - slunečnicová, dýňová a chia
250 ml teplé vody
2 lžiičky cukru
Nejprve si uděláme kvásek - drožní rozdrobíme do misky, dáme 2 lžičky cukru, špetku soli a zalijeme 150 ml teplé vody, dáme na teplé místo vzejít. Mezitím si do mísy dáme mouky, sůl, semínka, kmín a vše hezky promícháme. Po vyběhnutí tam nalijeme kvásek, olej a zbytek vody a pořádně promícháme. Těsto dáme do mísy, přikryté utěrkou, na teplé místo vyknynout - asi hodinu a půl.
Pak těsto vyndáme na vál a vytváříme bulky, rohlíky, housky nebo třeba šneky, podle libosti. Dáme na plech a necháme ještě cca 15 min. kynout na plechu s pečícím papírem. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. sezamovými semínky...já dávala dnes i lněné semínko a slunečnice.
Dáme do předehřát trouby a pečeme na 180 st. zhruba 15 min. Pečivo musí být křupavé na omak a díky špejli zjistíme, že je uvnitř suché. Ze spoda je mírně hnědé. Po vyndání z trouby přendáme pečivo ihned na mřížku, aby se nezapotilo a necháme vychladnout.
Dobrou chuť Vám přeje Lenka