Jak upéct Sachrův dort
Ilustrační foto: Topi Pigula

Jak upéct Sachrův dort

10. 7. 2016

Jak upéci vídeňskou specialitu? Není to zase tak složité, jak by to mohlo vypadat. A pokud jste fanoušci zavařování, uplatní se i domácí marmeláda.

Topi Pigula napsal hezký článek o Sachrově dortu a já jsem dostala chuť ho upéct. Mrkla jsem na Youtube a ... ejhle! Recepty jsem našla hned dva. Ten první byl asi od profesionálů, ale trochu nuda. V druhém receptu navigoval po kuchyni nějaký Majkl. Trochu mě rozčilovala jeho legrační čeština a šaškárny, taky jsem musela recept přetočit o kus dopředu, aby konečně místo povídání začal vařit, ale - stálo to za to! Miluju videonávody!

Ingredience:
170 g máslo, měké (teplota pokoje)
125 g cukru moučka
8 vajec (oddělte bílky a žloutky)
1 a půl lžičky vanilkového extraktu
200 g tmavé čokolády
100 g cukru krystal
145 g hladké mouky
350 g meruňkového džemu
5 lžic rumu

POSTUP:
1. předehřejte troubu na 180 C. 
 
V první míse:
2. mixérem našlohejte máslo a přidejte postupně cukr moučku. Pak přidejte 8 žloutků po jednom. Pak přidejte vanilkový extrakt.
3. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou jste rozpustili ve vodní lázni. Čokoláda nesmí být horká, ale může být teplá.

Ve druhé míse:
4. Nasypte třetinu cukru krystal, vaječné bílky a vyšlehejte. Během šlehání postupně přidávejte zbytek cukru po lžících.
5. Třetinu bílků přilijte do první mísy a opatrně vmíchejte, pak dolijte zbytek a znovu opatrně promíchejte.
6. Přisypte třetinu mouky a znovu pomalu zamíchejte. Dosypte druhou třetinu, zase opatrně zamíchejte, a nakonec vmíchejte zbytek mouky. 
7. Těsto vlijte do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče (23-25 cm průměr) nebo dortové formy. 
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut (zda je dort upečený, poznáte podle testu špejlí nebo párátkem - nesmí lepit). Pozor, neotvírejte troubu moc brzy nebo moc často, ani ji nenechte dlouho otevřenou, těsto by mohlo "spadnout". )
9. Nechte dort pomalu vychladnout.
 
Náplň:
10. V kastrolu rozehřejte džem s rumem. Jakmile se směs začne vařit, vypněte plotnu.
11. Rozpulte dort na polovinu, abyste získali dvě stejně vysoká "patra". Možná bude třeba seříznout horní plochu, aby byla rovná.
12. Směs džemu a rumu rozetřeme na spodní patro dortu. Džemem nešetřete! Položte horní patro dortu a natřete horní patro. Natřít můžete i boky dortu (pomůže stěrka). Nechte vychladnout pár minut v lednici. 

Couverture (poleva)
250 g čokolády
140 ml vody
300 g cukr krystal
1. V hrnci svařte vodu a cukr.
2. Jakmile teplota sirupu dosáhne 110°C (cca za 5 minut uvidíte hodně bublinek), přidejte čokoládu. Vkládejte ji po kouskách a vždy zamíchejte, až se čokoláda rozpustí. Možná bude třeba přidat trošku vody (pomalu po lžících), aby poleva nebyla moc hustá.
3. Odstavte plotny a míchejte cca 1 minutu, aby poleva trochu vychladla. Důležitá je hustota.
4. Dejte dort na mřížku a pod ni kus pečícího papíru, aby zachytil polevu, která přeteče. Pomalu lijte polevu na dort. 
5. Dort dejte do ledničky. Nejlépe chutná druhý den, kdy se do těsta vsákne rumovo-džemová směs.  
6. Nejlépe podáváme v teplotě18°C, s čerstvou, poctivou, domácí, neoslazenou šlehačkou.

Bon Appetit!
 
gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.