V kuchyni "vyrábím" leccos, tentokrát Vám přináším recept na domácí hořčici. Zatím jsem rozdala dost vzorků a všichni chválili. Dokonce moje kamarádka-vegetariánka si šla koupit párky, aby mohla hořčici ohodnotit. Ve své kuchyni nepoužívá ocet, ale moje hořčice jí moc chutnala. (Své vegetariánství ke stáru mírně porušuje).
Suroviny:
1 sáček hořčičného semínka
150 ml octa - převařeného (dávám 100ml jablečného + 50ml Ume ocet)
1 PL kurkumy (dobré koření, antioxidant, dodá barvu)
1-2 KL medu
sůl - dávám himalájskou, ale nemusí být, Ume ocet je slaný
Příprava:
Do vyšší nádoby nasypu hořčičná semínka, zaliji je studenou vodou - obvykle to dělám večer, ale stačí i 3 hodiny. Ráno přes sítko vodu sliju a vrátím zpět, přidám kurkumu, med a zchladlý ocet postupně přilívám. Mixuji ponorným tyčovým mixérem. Přendám do skleniček a dám do ledničky. Zkazit se nestačí, vždy rychle zmizí.
Hořčice je štiplavá, čím je starší, tak se pálivost zmírňuje. Ume ocet je velmi zdravý, i když dražší - koupíte v prodejnách Zdravé výživy.