V lesích nyní rostou prakticky všechny druhy hub, někde samozřejmě více, jinde méně. Například ve Středočeském kraji nových plodnic ubylo, v západních a především jižních Čechách se houbám daří výborně.
Mezi houbami převládají holubinky, zejména jejich jedlé druhy jako holubinka mandlová, nazelenalá, jahodová, odbarvená, tečkovaná a další. Poměrně hojně rostou i hřibovité houby, například chutný hřib strakoš, který se vyskytuje v jehličnatých a smíšených lesích, v písčitých borech a na rašeliništích. Na stejných místech mohou lidé najít i hřib kříšť, který je ale hořký a může pokazit celé jídlo. "První chuť má chvíli mírnou, potom ale hořkost vystoupí a je trvalá," řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Z dalších jedlých hub dobře rostou pečárky ovčí a císařské, ryzce pravé a smrkové nebo muchomůrky růžovky.
Vedle toho se ale v lesích objevují i jedovaté muchomůrky nebo velmi jedovaté čechratky podvinuté, které obsahují látky vyvolávající těžké alergické reakce. Landa připomněl i jedovaté pestřce obecné a bradavčité, které se v malém množství mohou ale používat jako koření. "Dva tři plátky této houby velice chutně doplňují stravu svou vůní a kořeněnou chutí, ve větším množství ale můžou přivodit opravu," zdůraznil Landa.
Ten v souvislosti s nynějším počasím očekává, že houby by v nejbližší době neměly přestat růst. Počasí je prý houbám zatím nakloněno. "Dny nejsou vyloženě horké a noci studené a srážky jsou častější, takže půda není proschlá," dodal mykolog.