Potřebujeme:
Sýry měkké i plátkový, žervé nebo Lučinu - co máte rádi
Salámy nebo uzeniny - dle Vaší chuti
Toustový chléb - dala jsem celozrnný, příště zkusím tmavý
Vejce na tvrdo a zeleninu na ozdobu
Tento dort jsem dělala poprvé v životě, takže jsem nakoupila vše možné a potom experimentovala. Základem jsou různé barevné sýrové pomazánky, udělané z měkkých sýrů a pomazánkového másla, nebo s Lučinou apod. Z měkkého sýru s paprikou, s přidáním termizovaného sýru (žervé) jsem udělala pomazánku a´la Budapešťská. Druhou pomazánku jsem vyrobila ze šunkových sýrů, opět jednoho žervé a přidala jsem trochu másla.
Dále se hodí třeba vlašský salát nebo topinková pomazánka, salát Rumcajs, opět, jak to máte rádi. Já jsem doma vyrobila „vlašák“, ten mám osvědčený.
A nyní již vyrábíme dort:
Na dno dortové formy dáme potravinovou folii a na ni rozložíme plátky toustového chleba, potřeme jednou pomazánkou, já dala plátky Moravského uzeného, na to vlašský salát a další vrstvu chleba. Na to druhou pomazánku, uzeninu (nemusí být), zase salát a poslední vrstvu chleba. Toto celé zatížíme a dáme nejméně na 2 hodiny do lednice.
Po vychlazení dort podle vlastní fantazie ozdobíme. Namazala jsem zbylou pomazánkou, na to jsem „nalepila“ plátky Eidamu a nahoře ozdobila zeleninou, salámovými vějířky a vejcem.
Kdyby mi zbylo více pomazánky, šla by finální výzdoba udělat zdobičkou. Příště zkusím třeba pažitkovou pomazánku.
Ještě Vám dlužím recept na domácí „vlašský salát“:
Ingredience
· vejce na tvrdo, 3 ks
· majonéza 200 ml
· jemný šunkový salám 250 g
· sýr eidam 200 g
· cibulka 1 ks
· hrášek z plechovky, 1 sklenička
· sůl, pepř a koření dle potřeby
Postup:
Na hrubém struhadle nastrouháme sýr, salám, vejce a cibulku. Protože já cibulku v syrovém stavu nejím, přidala jsem 2 kyselé okurky - nastrouhané. Vysypeme k tomu slitý hrášek z plechovky a přidáme majonézu. Malinko osolíme, opepříme a zamícháme.
Hotovo - necháme chvíli uležet anebo hned podáváme s pečivem. Můžeme dozdobit petrželkou.
Přeji úspěšnou výrobu „slaného“ dortu a dobrou chuť.