O vaření - oprášeno z domácího archivu
Foto: autorka

O vaření - oprášeno z domácího archivu

19. 5. 2017

Vdala jsem se ze Slezska do západních Čech, bylo mi 19 a  připálila jsem i vodu na čaj. U nás doma se knedlíky nevařily, maximálně ke kapustě rozpeky, a když bylo ovoce, tak blbouny (kynuté knedlíky vařené v páře). Když jsem se stěhovala za manželem, dostala jsem od kolegů na Jednotě normy teplé a studené kuchyně, abych – coby manželka, uměla i něco uvařit. (Ovšem normy byly na 100 porcí, tak se muselo počítat a někdy to dopadalo humorně).

V té době jsem uměla jakž takž udělat francouzské brambory, ale ty se nedaly jíst pořád a manžel – omáčkovej – vyžadoval knedlíky. V týdnu jsem to vyřešila tak, že jsem nosila domů obědy ze závodní jídelny, o víkendech to bylo horší. Ženský z kanceláře mi radily, co a jak uvařit, když viděly, jaké jsem kopyto. Bydleli jsme ve vesnici v takové statkové kolonii, říkalo se tam "Na Šenau", a tak, když jsem kráčela po cestě do naší hájenky (manžel byl lesník), tak jsem obvykle slyšela: „Tak co, hajná, co bude v neděli k obědu?“. Nebyli to jenom šťourové, ale i pomocníci. Houskové knedlíky mě naučila vařit sousedovic čtrnáctiletá holka (moje první pokusy byly spíš tenisáky, kterými kdyby člověk praštil o zem, tak přeskočí barák, jak tvrdil manžel), bramborové vedoucí závodní  jídelny a svíčkovou snad všichni zainteresovaní. Suroviny jsou pokaždé stejné, ale výsledek pokaždé jiný – lepší a lepší. Ale lásku k vaření jsem získala až od maminky své kamarádky, ke které jsme občas zavítali do Prahy na víkendy.

Měli velkou kuchyni, kde jsme si posedali kolem stolu a paní Zdenča vařila a povídala s náma. Neunikl mi jediný její pohyb a co nejvíc, i v pokročilém věku, kdy už kuchařky měří všechno od oka – ona vážila. Jídla to byla vždycky krásně upravená a velice chutná, byla ráda, že projevuju zájem, a tak mi prozradila všelijaké vychytávky a fígle. Tam jsem poprvé jedla "kuře ala bažant" s vídeňským knedlíkem a špenátem a také viděla, jak na to. Doma jsem nesnášela pečeného králíka (pekl se obvykle s bůčkem, aby jej promastil), vždycky mi připadal suchý, ale když jsem jej začala dělat ala bažant, pěkně prošpikovaný slaninou, na divokém koření a cibuli, bylo masíčko jako dortík (takhle vypadá králík v mém podání - úvodní obrázek - šunkofleky nemám zdokumentované) ).

A tak jsem nejradši jakékoliv návštěvy u nich absolvovala v kuchyni, abych viděla a přeptala se. Za ta léta se z kopyta stala vyhlášená kuchařka, vařím ráda a s chutí i jím ( teď už je to na mně i vidět). Díky internetu jsem poznala a vyzkoušela všelijaká obyčejná i neobyčejná jídla, kterými teď omračuju rodinné příslušníky, kteří přijedou na návštěvu. Specialit mám několik, kuře nebo králíka ala bažant, vídeňský nebo bramborový knedlík (do něj přidávám i trošku kypřícího prášku, takže je nadýchanější) a špenát, bramboráčky plněné kuřecím masem a zelný salát (specialita naší slezské kuchyně), nebo halušky se zelím a uzeným.

Ale nejvíc jsem pyšná na šunkofleky, které konzumují i zapřisáhlí odpůrci tohoto jídla. Nedávám do nich salám, ale uzený – jakýkoliv (třeba žebírka), ale hlavně do rozšlehaných vajíček nepřidávám mléko, ale vývar z uzeného a navíc seberu ze studené polévky tuk a ten pokladu na už skoro zapečené těstoviny, takže všechno provoní. Nedělám je z flíčků, ale z vrtulek nebo kolen. A chutnají i studená.

Říká se, že láska prochází žaludkem, tak trochu odbočím, abych nebyla jen postelová víla ...   :-)

 

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%