Už žádné stárnutí, šalvěj nás k věčnému životu donutí
Ilustrační foto: pixabay.com

Už žádné stárnutí, šalvěj nás k věčnému životu donutí

2. 6. 2017

Většina z nás má nějaký ten ranní rituál, který se snaží, pokud to jen trošičku jde, dodržet. Jedním z těch příjemných je postavit na čaj a vyjít si do zahrádky (na balkon, terasu) pro něco dobrého do hrnečku. Zahrada od brzkého jara do pokročilého podzimu nabízí tolik rozličných kombinací! Lahodný a navíc zdravý čaj lze připravit „jen tak“ podle momentální nálady.

V mých směsích (kopřiva, sedmikráska, pampeliška, řepík, dobromysl, řebříček, kokoška pastuší tobolka, list jahody, černý rybíz, zkrátka, co mě zrovna napadne zkombinovat) obvykle nechybí nějaký ten lístek šalvěje. A protože tato úžasná bylina právě začíná kvést, můžeme ji sušit, trhat čerstvou nebo ostříhat a vyčkat, až opět začátkem září obroste. Pojďme ji chvíli chválit. Určitě je proč!

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Stříbrošedé lístky pokryté jemnými chloupky charakterizují tuto léčivku z čeledi hluchavkovitých. Koncem května či začátkem června se trvalka začíná chlubit modrofialovými kvítky (řidčeji též bílými), které nadělají parádu i ve váze. Doporučuje se sušit před kvetením, ale ani v době květu  neztrácí na hodnotě. Aromatický polokeř dosahuje výšky až 70 cm, jeho listy chutnají jemně nahořkle. Rostlina k nám „přicestovala“ určitě zdaleka. Pěstovali ji už staří Egypťané, Peršané, Číňané, neznámou není v Malé Asii, Středomoří, roste ve Francii, Španělsku. My ji známe údajně od konce 9. století, kdy se hojně vyskytovala v bylinných zahradách klášterů.

„Babské ucho“ jako všelék i spása
Své jméno Salvia dostala zjevně proto, že umí léčit (od řeckého slovesa salvare). Za všelék i spásu (salvatrix) ji považují i různá přísloví, kupříkladu "Ten kdo chce navěky žíti, musí šalvěj jísti" nebo "Jak může člověk zestárnout, když má na zahradě šalvěj!" Milovníci čarodějnice Saxany z filmu Dívka na koštěti vědí, že „babské ucho“ zvládlo i kouzlit. A jak to všechno dělá?

Obsahuje mj. vitaminy skupiny B, fytoestrogeny, třísloviny, salviol, thujon. Jakmile pocítíte škrábání či bolest v krku, patří šalvěj do pořádného hrnku. Nálev připravíme ze 2-3 lžiček sušených listů, jsou-li ještě k mání přímo na keři, je účinnější sáhnout rovnou tam. Zalijeme 250 ml horké vody, necháme 5 minut luhovat a ideálně ještě teplé pijeme. V začátku nemoci opakujeme 3x denně. V léčitelství má rostlina protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky. Protože šalvěj pomáhá při zánětech, mohli bychom ji nazvat přírodním antibiotikem. Skvělou pomocnicí je i při střevních či žlučníkových potížích, nadýmání, dezinfikuje oděrky i špatně se hojící rány, pomáhá při mykózách, uklidňuje při stresu a nespavosti, snižuje hladinu cukru v krvi. Využijete-li ji k pročištění organismu, určitě neuděláte špatně. Zabírá i proti nadměrnému pocení (při nočním pocení šálek před usnutím), ženám může hodně ulevit při menopauze. A dokonce prý i posiluje paměť!

Pokud vás poštípe hmyz, stačí „kousanec“ potřít šťávou z rozmělněného lístku šalvěje. Přímo zázračná je na kloktání dutiny ústní (stahuje dásně) a při bolestech zubů (tady se silnějšího výluhu nemusíte bát). Žádaná bývá i v kosmetice – opět stahuje a dezinfikuje, dobrá je proti lupům. Tahle bylinka toho zkrátka umí opravdu hodně! Abychom ale jen neléčili, přejděme aspoň na chvilku do kuchyně.  

Nezaměnitelné aroma dodá šmrnc pokrmům
Šalvěj by v kuchyni rozhodně neměla chybět. Ve Středomoří ji přidávají nasekanou či utřenou do dušené zeleniny s rajčaty, do těstovin, chutnat může v paštice, sýru, bylinkovém máslu, tvarohu, omeletách, ochutit jejími lístky lze králičí, skopové, vepřové maso, zvěřinu, proložit jí můžeme „součástky“ špízu, vynikající je v marinádě  třeba v kombinaci s estragonem a tymiánem, rozumí si s nádivkou, může ozvláštnit omáčku. Fantazii se meze nekladou, chce to jen zkoušet, vymýšlet. S trochou nadsázky můžeme říci, že ozdravný proces probíhá i u stolu.  

Pěstujeme, sbíráme, sušíme
Také u šalvěje ale platí, všeho s mírou. Obsahuje silici thujon a ve vysokých dávkách může působit omamně. Při běžném využití žádné nebezpečí nehrozí, čaj by se však neměl pít dlouhodobě – jistě není třeba zdůrazňovat, že i bylinky střídáme. Šalvěj můžeme pěstovat na zahradě, v květináči či truhlíku. Miluje slunce, v zahradě takřka nevyžaduje zálivku, je nenáročná na půdu, kterou má raději lehkou. Existují i vyšlechtěné druhy, například šalvěj levandulolistá, muškátová, sličná, Tricolor, Purpurea a další... Nejenže jsou krásné, ale zmíněné účinky jim zůstávají. Sbíráme a sušíme nejlépe v červnu, kdy má největší sílu. Sušit se doporučuje na teplém místě v polostínu, použijete-li sušičku, pak okolo 35 stupňů. Dobře uschne i „na stojato“ ve sklenici bez vody.

bylinky
Hodnocení:
(4.4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%