Osvědčený recept pochází od paní Ludmily Hladové z Kunovic, které leží v sousedství Uherského Hradiště. Když jsem do domku paní Lidušky dorazila, měla se svými dvěma kamarádkami už kus práce hotové. V dížce utěšeně kynulo těsto, na stole byly připraveny kuličky z tvarohového těsta i nádivka do ořechových rohlíčků. Potom už to šlo ráz na ráz, sotva jsem stíhala tři páry pracovitých rukou fotografovat. Když bylo napečeno a kuchyně uklizená, přišel čas na malou svačinku, mimochodem výtečný domácí vlašský salát a samozřejmě, že jsme ke kávě ochutnaly i ještě teplé koláčky (po kunovsku správně vdolečky) i ořechové rohlíčky. Když jsem si potom vezla vlakem domů krabičku s výslužkou, její obsah voněl celým vagónem a spolucestující provokoval k mlsným pohledům.
Recept:
Uvedené množství je na 100 koláčků, ale záleží na vás, jak velké budete péci.
Těsto:
300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 dcl oleje, nejlépe slunečnicového, 40 g droždí (jedna kostka), špetka soli, 3 žloutky, 1 vejce, ¼ l mléka.
Tvarohová náplň:
1 kg tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 100 g rozinek namočených v rumu
Drobenka:
250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra Dále potřebujeme povidla, rum a asi 100 g přepuštěného másla
Postup:
Z dobře vykynulého těsta uděláme dva bochánky a každý rozválíme na plát o rozměru asi 30 x 30 centimetrů. Rádýlkem si nakrájíme čtverečky 4 x 4 cm, do každého dáme doprostřed kuličku tvarohové náplně, zabalíme a dáme na plech kynout. Po vykynutí uděláme do středu kuličky dost hluboký důlek a do něj dáme švestková povidla. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, nahoru přitiskneme kopeček drobenky a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 st. C. Koláčky nám pěkně naskočí a jsou li zlatavě hnědé, máme upečeno.
Po mírném vychladnutí koláčky potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. To jim zajistí vláčnost a dlouhou trvanlivost. Před podáváním se pocukrují. V případě, že místo cukru použijeme umělá sladidla, mohou si na kunovických koláčcích pochutnat i diabetici. Správně upečený koláček poznáme podle toho, že má na nahoře tzv. „búdu“ - vzduchovou kapsičku.
Alena Kučerová pro portál i60