Jak na slavnostní mísu
Foto: autorka

Jak na slavnostní mísu

9. 7. 2017

 

Tato mísa slouží jako podklad pro cokoliv. Nakládaný hermelín, klobásky (vinnou rozdělím na malé jednohubky a opeču), šunkové rolky (plátky šunky namažu tence křenovým pomazánkovým máslem a pevně zaroluji a šikmo v polovině překrojím), řízečky…

Suroviny:

Salát (nejlépe lolo – kudrnatý)

Cuketa (nebo lilek)

½ velkého jablka (nebo patka od větší cukety) – na zapichování ozdob

Hlávka fenyklu (kupuji v marketech)

Mrkev nebo cuketu (na pestíky – zelené nebo oranžové)

Listy kopru, mladého celeru nebo libečku

Pomůcky:

Špejle s ostrým koncem

Kulatá ostrá párátka

Malý špičatý nůž

Postup:

Rozeberte hlávku fenyklu na jednotlivé listy (list držíte obráceně za užší část řapíku – tím pak připevňujete květ k jablku) a dotvarujte ostrým nožem to tvaru kaly (jen drobné úpravy, víc není potřeba), z mrkve nebo cukety vyřízněte a dotvarujte pestík a párátkem připevněte ke květu (v místech, kde se řapík rozšiřuje)

Květy zapíchejte pomocí špejlí nebo párátek do jablka (cukety) a mezi květy připevněte kopr, celer případně jinou zeleň.

Pracnější je vyřezávání lístků z cukety nebo z lilku. Zprvu je potřeba trpělivost. Když mám cuketu větší, odkrojím z ní dva nebo tři listy i s dužinou. Po vykrájení žebrování listy z rubu ztenčím (vyškrabu dužinu lžičkou).

Přeji vám trpělivost a radost z výsledku.

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA