Topinambur hlíznatý, dnes více známý pod názvem Slunečnice topinambur, se skutečně podobá slunečnici s drobnými žlutými květy. V podzemní části této rostliny se nacházejí hlízy, kterým se lidově říká sladké nebo také židovské brambory. Tato slunečnice pochází původně ze Severní Ameriky a v 16. století tyto hlízy získali francouzští námořníci od jihoamerického indiánského kmene Topinambu. Rostlina patří mezi nenáročné na pěstování, řadí se dokonce i mezi rostliny invazivní. Velmi rychle zplaňuje. Snáší jak vlhko, tak sucho, není ohrožena ani mrazy.
Jedná se o znovuobjevenou plodinu, která se dříve využívala zejména jako krmivo pro zvířata. Dnes už naštěstí velmi dobře víme, jak jsou topinambury pro naše zdraví přínosné. Hlízy obsahují vlákninu, vitamín A, B1, B2, C, biotin, železo, křemík a draslík, kvalitní olej a zejména Iinulín.
Inulín je rozpustná vláknina, která je nápomocná v léčbě diabetu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zkvalitňuje zažívání, je skvělou dietní potravinou, pomáhá při hubnutí, při zácpě, zlepšuje funkci jater a ledvin. Příznivě působí na revma, revmatoidní artritidu. Ve střevech působí jako silné bifidogenní prebiotikum, sloužící ke zlepšení zažívací mikroflóry a k ochraně proti zažívacím infekcím.
Z topinambur se vyrábí i celá řada potravinových doplňků, ať už ve formě sušeného jemného prášku, který je komplexem důležitých biologicky aktivních látek této rostliny, nebo ve formě sirupů, kapslí apod. Je snadné zajít do obchodu a nakoupit si produkty, které budou určité množství účinných látek z této slunečnice obsahovat, ovšem největší užitek budeme mít z těch hlíz, které si vypěstujeme sami. Důvodů bude hned několik – prvně jde o rostlinu, která nám může posloužit jako ozdobná zástěna na zahradě s krásnými zářivě žlutými květy, navíc si můžeme být jistí, že rostlina je bez chemického ošetření.
Tuto podivuhodnou rostlinu si velmi snadno můžeme vypěstovat, a to na zahradě nebo v prostorné nádobě. Ovšem pozor, může dorůstat až do výšky tří metrů, tak ať vás to nepřekvapí.
Z vlastních vypěstovaných rostlin můžeme snadno získat čerstvou šťávu plnou vitaminů, minerálů a pro zdraví přínosných látek. Stačí nám k tomu pár čerstvým hlíz a odšťavňovač. Pokud ho nemáme k dispozici, hlízu po důkladném omytí nastrouháme na jemném struhadle, chvíli necháme odpočinout a následně přes plátno vylisujeme. Získáme sladký, osvěžující nápoj určený k přímému popíjení, nebo jej můžeme dále zahustit na sirup.
Využití v kuchyni je široké. Topinambur je možné zařadit všude tam, kde bychom použili normální brambory, můžeme jej vařit, zapékat, smažit. Skvělý je syrový do salátu. Při vaření topinamburů je důležité hlídat si okamžik rozvaření. Ovšem i v případě, že se tyto sladké brambory rozvaří, lze z nich vyrobit velmi chutné pyré. Zapečené s bylinkami, se sýrem a smetanou jsou jedinečné.
Šárka Laštovičková pro portál i60