Vyhlídky letošní sklizně nejsou dobré a rostoucí ceny obilí v následujících měsících nejspíš zdraží pečivo. Cena pšeničné i žitné mouky pro pekaře vzroste podle odhadů Svazu průmyslových mlýnů až o 25 procent.
Český pekárenský průmysl je podle pekařů v současné době decimován dovozem zmražených polotovarů, které snižují výrobu a zhoršují konkurenceschopnost tuzemských pekařů na trhu. Navíc pekaře, jejichž podnikání je energeticky a dopravně velmi nákladné, silně postihují vysoké ceny pohonných hmot a energií a řada pekáren je proto ve ztrátě již před sklizní.
„Podzimní jednání o cenách chleba a pečiva mezi pekaři a obchodními řetězci budou velmi důležitá. V sázce je nejen budoucnost stovek českých pekáren, ale i zajištění kvality produkce a udržení široké nabídky čerstvých pekařských výrobků pro spotřebitele,“ uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Náklady na výrobu pečiva se proti stejnému období loňského roku zvýšily o 20 procent.
V České republice jsou podle vyjádření svazu jedny z nejnižších spotřebitelských cen čerstvého pečiva v Evropě, které navíc od roku 2007 stagnovaly či klesaly a nekorespondovaly s růstem nákladů pekařských výrobců. Ještě v roce 2007 byl klasický rohlík k dostání v obchodě za 2,50 koruny, dnes se prodává obvykle za dvě koruny. „Tento vývoj je však dále neudržitelný,“ shodují se pekaři.
Odhady sklizně obilovin v Česku jsou podle zástupce Svazu průmyslových mlýnů Pavla Filipa kvůli suchu o 18,6 procenta nižší než loni, přičemž u pšenice se předpokládá pokles o 26 procent. „Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zákonitě zvýší jeho cenu a tím i cenu mouky pro pekařské výrobce. Jestliže se v první polovině roku nákupní cena pšenice pohybovala pod hranicí pěti tisíc korun na tunu, po sklizni by měla stoupnout až na 6,5 tisíce korun za tunu,“ zakončil Filip.