o je ale jisté, Češi mají jako vánoční stromek nejraději jedle. A dobře dělají. Borovice sice vydrží o trochu déle, má však řidší a pichlavější větve. Smrk zase dřív opadá. I když není nejlevnější, představuje jedlička se svým tmavě zeleným, hustým a lesklým jehličím nejkrásnější volbu. Loni si jedli jako vánoční strom ozdobila přibližně polovina českých domácností. V nejprodávanější kategorii do dvou metrů stála okolo 850 Kč. Pouze čtvrtina lidí si pořídila buď smrk (500 – 600 Kč) nebo borovici (500 Kč), přestože jsou levnější.
Nejkrásnější ze všech jedlí
Mezi jedlemi je pak nejkrásnější jedle kavkazská (Abies nordmanniana). Má pravidelný tvar, bohatou korunu a charakteristickou, sytě zelenou barvu jehličí. V oblasti vánočních stromů je to pojem – něco jako mercedes mezi auty. „Když jsme začali kavkazské jedle prodávat, obrovský zájem nás doslova zaskočil. Desetitisíce stromů byly pryč během několika dní,“ vzpomíná produktový specialista Mountfieldu Jan Elšík.
Kavkazské jedle si můžete v Mountfieldu pořídit letos už čtvrtým rokem. Stromy pocházejí z dánských plantáží a každý prošel přísnou kontrolou odborných inspektorů. Firma je nabízí ve dvou kvalitách: Standard a Premium. Vybírat lze mezi stromy o velikostech 1 až 2,5 m. Ceny začínají na 349 Kč (jedle do výšky 125 cm včetně dřevěného stojanu). Jedle o výšce 1,5 až 2 m přijde kupujícího na 469 Kč. „Jedle navážíme do našich prodejen kontinuálně, takže jsou vždy čerstvé. Na našich prodejních plochách, které jsou dobře přehledné a osvětlené, nabízíme také ořez kmenu a zabalení stromu do sítě,“ dodává Elšík.
Víte že…
… kavkazská jedle dorůstá do výšky 180 cm dlouhých 10 - 15 let? Smrk pichlavý roste do stejné výše 10 - 13 let, smrk ztepilý 9 - 10 let a borovice černá 8 - 9 let.
… kavkazská jedle vyrůstá ve své domovině až do výše 60 m?
… kavkazské jedle dovezené z Dánska mají širší kmeny, takže udrží více živin a déle vydrží?
… jehličí kavkazské jedle při rozmělnění v dlani voní po ovoci?
Řezaný = ekologický
Jestliže chcete být ekologičtí a šetřit přírodu, zvolíte stromek – živý. Ano, čtete správně. Tvrzení, že umělé stromky šetří přírodu, bylo už dávno vyvráceno. Jak vyplývá ze zprávy organizace Éconso, umělý strom ušetří životní prostředí, pouze když ho majitelé budou využívat alespoň 20 a více let. Nehledě na to, že podle odborníků z Vídeňské univerzity spotřebuje výroba a distribuce jednoho umělého stromku víc kyslíku, než kolik ho dokáže vyprodukovat několik stovek živých stromků po celou dobu růstu. Umělé stromy se totiž vyrábějí z plastu, hliníku a dalších neekologických materiálů, přičemž putují z Číny do Evropy tisíce kilometrů. Zanechávají tak za sebou pořádnou emisní stopu, a to už vůbec nemluvíme o jejich obtížné likvidaci.
Živé vánoční stromky se v současné době pěstují v pravidelných řadách na speciálních farmách, kde na místo každého uříznutého hned přijde nová sazenice. Barbarské nájezdy na mladé stromky volně rostoucí v lese jsou už dávno zbytečné – proč se namáhat a riskovat vysoké pokuty, když stačí pohodlně vybírat z nádherných živých stromků za rozumnou cenu?
Vánoční stromek: Jak se o něj starat
„Řezaný stromek uložte do nádoby s vodou a nechejte v chladném prostředí až do doby, než ho budete zdobit. Před uložením stromku do vody ještě zkraťte spodek kmene o několik cm. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete strom nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne. Pokud si ho přinesete z venkovního mrazu domů až na Štědrý den, nechejte ho co nejdéle aklimatizovat v chladné místnosti, aby prudkým přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok,“ radí Lukáš Elšík, produktový specialista společnosti Mountfield.
„Vyplatí se také pořídit stojan, do kterého lze nalít vodu, aby vánočním strom mohl pít průběžně. Dejte přitom pozor, ať kůra opět dosahuje až do vody v nádobce,“ dodává. Pokud se budete řídit jeho radami, můžete mít doma vánoční stromek skoro až do Velikonoc…