Dříve se na zdravou stravu až tolik nehledělo. Málokdo znal potraviny, jako jsou kuskus, quinoa nebo třtinový cukr. Jedlo se prostě to, co bylo, a nikomu na tom nepřišlo nic divného. Ono totiž v dřívějších dobách ani nebylo potřeba tolik sledovat, co vlastně jíte. Potraviny neobsahovaly umělé přísady, aspoň ne v takovém množství jako v současné době.Dnes je věcí každého jedince, jak se bude stravovat. Může podlehnout mase a jíst to, co všichni ostatní. Nebo si může potraviny pečlivě vybírat a připravovat z nich nutričně bohatá i chutná jídla. Co si zvolíte vy?
Zdravá jídla nejsou složitá na přípravu
Spousta lidí zdravé vaření vzdává už předem, jelikož se domnívají, že je příliš složité a velmi časově náročné. Jde ale o omyl. Časově náročnější bude možná ze začátku, než si zvyknete na nové recepty i suroviny, jež jste doposud nepoužívali. A složitost? Žádná vás nečeká. Pojďme si to ukázat na třech konkrétních receptech.
Naučte se známá jídla trochu jinak
Abyste začali jíst zdravě, nemusíte se vzdávat všech jídel, jež jste vařili doposud. Většinou je stačí jen trochu poupravit, aby obsahovala správné suroviny. Třeba takový zapečený květák je poměrně běžným jídlem. Samotný květák obsahuje málo sacharidů, bílkovin a téměř žádný tuk, usměrňuje procesy trávení a v kombinaci s rajčaty, paprikou a sýrem bude dokonalý. Uvařit květák zvládnete, pak ho společně s dalšími surovinami dáte do zapékací mísy a necháte deset minut v troubě. To je celé.
Využívejte jednu surovinu na spousty způsobů
Časem si pravděpodobně nějakou ze zdravých surovin oblíbíte. Někdo se zamiluje do brokolice, další do fazolí. Zrovna ty se dají využít na mnoho pokrmů. Zdravá fazolová polévka je záležitostí půl hodinky. Výborně poslouží nejen k obědu, ale také k večeři. Fazole obsahují bílkoviny napomáhající hubnutí.
Výborný je i zdravý fazolový guláš s kuřecím masem a červenou řepou. Jakkoliv vám tyto kombinace mohou znít divně, jde jen o zvyk. Člověk je všežravec a dokáže se přizpůsobit mnoha způsobům stravování. Nikdy není pozdě své tělo přeučit na lepší stravu. Začněte třeba hned. Inspiraci najdete například na blogu DancaHajkova.com.