Konvenience - dar či prokletí?
Ilustrační foto: pixabay.com

Konvenience - dar či prokletí?

25. 2. 2018

Záleží na úhlu pohledu. Rostlinné i živočišné produkty a vlastně všechny více či méně upravené suroviny v potravinářství, z devadesáti procent konveniencemi jsou. Otázkou je, jak dalece je do jídel vkládáme, a v jakém stupni úpravy se nacházejí. Tvoří velkou skupinou potravin, zpracovaných tak, že jejich další použití je snadné, pohotové a úsporné.

Díky tomu konvenience významně pronikají i do domácností. Co do míry úprav je dělíme na:

Produkty připravené ke kuchyňské úpravě - výchozí suroviny, které je potřeba před vlastní tepelným zpracováním další úpravě. Jsou jimi očištěná zelenina, nebo dělené maso.  

Produkty připravené k tepelné úpravěpolotovary, bez další práce přímo tepelně upravitelné. Patří sem těstoviny, zmrazená ovoce a zelenina, obalované ryby, také naložená masa.

Produkty tepelně upravené, snadno připravené v kombinaci s další složkou - hlavně produkty instantní. Přidáním další složky připravíme ke konzumaci, pokrm, který není nutné dlouho vařit. Najdeme zde instantní omáčky, sušené přílohy, sušené mléko.

Hotové pokrmy – ty jsou po pouhém ohřevu okamžitě vhodné ke konzumaci. Tuto skupinu představují hlavně konzervy.

Potravina nebo pokrm připravený ke konzumaci  – jedná se o komplexně zpracované potraviny, jež lze bez dalšího ihned konzumovat. Ať studené či teplé.  

Najdeme mezi nimi uzeniny, mléčné výrobky, skupinu pokrmů z fast foodových sítí, i teplé pokrmy s donáškou. Zde mi dovolte malý exkurz do historie, potvrzující rčení: „… nic nového pod sluncem!“ Už na přelomu letopočtu existovala rozvážková služba hotových, podle jakýchsi norem připravených jídel po celé délce ochranného valu Římského impéria, Limes Romanus. Naporcované hotové pokrmy se denně expedovaly do devíti set strážních věží v délce sedmi tisíc kilometrů!

Ale zpět ke konveniencím. Existuje i jejich dělení na prospěšné, nebo vítané, chcete-li, a na odmítané. Bonusem těch prvých je především časová úspora. Potom je to vysoká záruka jejich nezávadnosti – při dodržení kvality vstupní báze, a zachování technologických postupů při jejím zpracování. Druhá, méně vítaná skupina, má tyto nevýhody. Ztrátu nutriční hodnoty, například. S vyšším stupněm průmyslového zpracování klesá nutriční kvalita produktů.

Problematický je i obsah tuků, soli či cukru. To je bolest nápojů, také kořenicích směsí. Vysoký obsah soli je dále přítomný v konzervách, instantních polévkách, sójových omáčkách. Konveniencím se už nevyhneme, objevují se téměř všude. Jde tedy o to, abychom se, my doma i kuchaři ve společném stravování, jich snažili co nejvíce vystříhat. Alespoň některých.

 

Milan Ballík

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.