Mám ráda kuchařské knihy VI.díl
Foto: autorka

Mám ráda kuchařské knihy VI.díl

17. 4. 2018

Přátelé,

týden se s týdnem sešel a já se pustila do dalšího dílu o ,,vaření-nevaření,, , jak to nazval někdo ze čtenářů v diskuzi. A protože většina z nás má ráda maso a omáčky, určitě už tušíte, o čem VI.díl asi bude. A bez přílohy by přeci nebylo jídlo kompletní. Tak jsem vybrala i něco málo příloh, které se v těch dobách vařily.

Knedlíky -  bramborové, jaterné, krupicové, kynuté (jako smaženina), kynuté obyčejné, litický knedlík, knedlík s masem uzeným, Pállfy, slaninové.

Pállfy knedlík: 8 housek, nebo dle váhy 32 deka, se nakrájí na velké kostečky a poleje 1/2 ltrem mléka, 20 deka slaniny nakrájené též na kostky dá se dusit, až jest průhledná jak sklo. Nyní se utře 16 deka másla se 6 vejci, která se k němu jedno po druhém dávají, a 2 žloutky. Pak se k tomu dá naznačená houska a slanina, dobře se to promíchá, osolí a vytvoří se z toho velký knedlík, který se dá do ubrousku. Ubrousek se smočí, vymaže máslem, těsto se do něho volně zaváže a dá do slané,vroucí vody 1 1/2 hodiny vařit. Pak se vyndá, poleje horkým máslem a strouhanou houskou a krájí režnou nití. Podává se k pečením, hovězímu masu, dobrý je k černé rybě.

Dobová ilustrace vaření tohoto knedlíku je dole pod článkem.

A pochopitelně jsem neodolala a připojila několik dobových ilustrací jako vždy.

A co takhle pár omáček, co se tenkrát podávaly? - omáčka a la Cumberland, anglická studená, angreštová, z bílých bobů, bramborová se sardelemi, celerová, citronová i se smetanou, jalovcová, remoládová, škeblová, zeleninová polská, zeleninová po holandském způsobu, jalovcová, dušená, šťavnatá ..............Došla jsem k asi k 55 druhům.

Také jsem našla vyobrazení stroje na hnětení těsta, aby to neměly ty hospodyňky tak těžké. Myslím, že dnešní hnětače jsou na stejném principu.

I to úsporné vaření, o kterém se teď tak často mluví, mělo svého předchůdce v dobách I. republiky.

 

A pro naše hodné redaktory zde předkládám recept, který má ten správný název.  Autorka Anuše Kejřová to uvádí jako rychlou večeři. Tak posuďte sami, dá-li se to za onu půl hodinu stihnout, tak je to v knize napsáno. 

Kotleta redaktorská : Kotlety se naklepají a pomoučí. Zoubkovaným nožem nakrájíme si na nudličky celer a mrkev a vaříme v hrnečku v málo polévce, aby zelenina byla málo potopena, do měkka. Do jiného hrnečku dáme do trochu polévky malý plátek šunky a na nudličky nakrájenou malou okurku a asi 10 kaparů změknouti.(Poměr na 4 kotlety.) Připravené kotlety pak prudce na sádle opékáme, a když jsou již po obou stranách růžové, vkládáme je na jiný rendlík a zalijeme polévkou ze zeleniny a šunky. Potom k nim přidáme štipku papriky a 2 lžíce bílého vína. V půl koflíku kyselé smetany rozkverláme lžíci mouky, nalijeme ji k oněm kotletám a omáčku povaříme, zahustíme. Pak přidáme několik kapek citronové šťávy, kotlety urovnáme na ohřátou mísu a na každou doprostřed dáme kruhovou formičkou vykrojený kousek šunky. Šunku stočíme v květ, do něho dáme ozdobně krájenou mrkvičku jako pestík ke květu, přiložíme okurku, celer, pár kaparů a celou snítku zelené petržílky. Procezenou omáčku trochu pod kotlety nalijeme a ostatní v omáčníku k tomu zvláště podáváme. Kolem kotlet dáme dušenou rýži, kterou v škebličce vpravíme a pak vyklopíme opatrně kolem masa. Posypeme ji zelenou a sekanou petržílkou. Vkusně upravené hodí se i pro hostiny.

 

Krásné dny a dobrou chuť alespoň při čtení přeji všem.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%