Dostala jsem dárkový poukaz na poslední chvíli do Berchtesgadenska, do Horního Rakouska a Německa. Tak tedy omluva v práci, sbalení nejzákladnějších věcí, pas, peníze a jede se.
Projíždíme krajinou v Alpách a naše zastávka je u rodinné likérky, kde pálí kořen hořce alpského. Přivítání majitelem, krátká exkurze a dokument o sběru tohoto kořene. Rodinný pracovník odchází do hor s báglem a velkým deštníkem na místa, kde se tato rostlina vyskytuje. Zde jsou rozmístěny dřevěné boudy již několik set let, vezme si krumpáč a tento kořen vykope a sbírá, vypere v jezírku a odchází do boudy. Tam jej rozseká, přileje vodu, dá hrst kvasnic a nechá šest neděl kvasit. Potom pod kotlem zatopí a už to kape do konví, uzavře, dá do žoků a vrtulník je odveze k další úpravě a balení.
Dále jsme byli pozváni na ochutnávku a výběr likérů. Osobně jsem si vybrala a zakoupila likér ze 13 alpských bylin, 40%, také svišťí mast na kolínko. Takže vytápění vnitřní i vnější.
Ještě se Vám přiznám, na horu 1.800 m jsme se nechali vyvézt, byly krásné výhledy, slunečno a šéf kouká zadumaně do údolí, byly vidět domy, další pohoří a najednou se rozešel po klikaté cestičce asi 1-2 m široké a já za ním. Nahoře byla se zábradlím, později jen na otáčkách, koukat dolů jsem nemohla, ale když to zvládne on, tak já taky. Dva mladí hoši mne i obešli.
S radostí jsme všichni došli zpět.