Naopak. Svůj půvab má dokonce i déšť, vítr a podzimní plískanice! Ta radost, když se vrátíte domů, vyložíte nákup, zapálíte oheň v krbu nebo aspoň svíčku s vůní hořícího dřeva (viděla jsem ji v drogerii!), a uvelebíte se do křesla s šálkem čaje a knížkou v ruce… Nejlépe kuchařkou. Po babičce. Paleta chutí a vůní podzimu je přece tak široká. A čím víc venku fouká, tím lépe doma chutná. Podzim totiž dovoluje větší příjem kalorií a doba přeje návratům ke starým tradicím. Zažloutlé stránky ručně psaných receptů na pokrmy z babiččina oprýskaného rendlíku mají v sobě přece tolik poezie..
K podzimu patří nejvíc brambory – tak co si dát k večeři kucmoch, trpálky nebo cmundu? A co třeba šlejšky s mákem? Nebo je máte raději s pracharandou? Výborný je grenadýrmarš neboli grenaďák, o kterém už byla mezi íčkaři řeč několikrát. Ale možná by stačil jen obyčejný oukrop nebo couračka. Anebo vydatnější kaldoun z drůbků. Jestli si jako moje přítelkyně pěstujete v ledničce chlebový kvásek, můžete zkusit pravé krkonošské kyselo s usmaženými vejci a čerstvými houbami. A samozřejmě bramborami, jak jinak. Pokud máte po ruce vlastnoručně nasbíraných hub víc, navrhuji upéct kubu. Nebo ho připravujete jen o Vánocích? Tak tedy vojtu – to si místo krup uvaříte předem flíčky… Do podobné kategorie patří i šumajstr neboli svarba. No a uhlířinu si budete určitě pamatovat z filmu Kolja, skvěle ji uměla Stella Zázvorková. Na kocmatici si budeme muset počkat do jara, ale bosáky nebo chcete-li sýkorky s opečenou cibulkou a kysaným zelím si můžete dát už dnes. Ovšem jestli jste zarputilí masožravci a máte dnes chuť na pořádný kus uzeného, tak si k němu rozhodně udělejte vejmrdu! Lahodná kombinace strouhaného křenu a jablíček, to je pořádná podzimní vitamínová bomba…
Tak ať vám ty voňavé vzpomínky šmakujou a užívejte si podzim se vším, co k němu patří. Třeba i s touto variací na jeden z výše uvedených pokrmů, tak jak ho před pár lety v České televizi připravili Kluci v akci. Brzy vám s nimi přinesu svěží rozhovor…
Hezké vztahy v běhu času vám přeje HŠ.
Šormajzl neboli šumajstr
Trochu záhadný název, který má určitě kořeny v němčině, v sobě skrývá dobrotu v podobě uzeného masa s porcí směsi chutně okořeněných ječných krup a fazolí. Na 6 porcí budete potřebovat 1 kg uzené krkovice, 300 g suchých fazolí, 200 g suchých krup, 4 stroužky česneku, majoránku, mletý pepř, sůl, 3 cibule a sádlo.
Fazole namočíme den předem, kroupy stačí hodinu před vařením. Oboje uvaříme zvlášť doměkka a scedíme. Na sádle osmahneme okapané fazole a kroupy, ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí. Cibule nakrájíme na kolečka nebo klínky a osmažíme na sádle dokřupava. Maso uvaříme, čímž získáme i uzenou polévku. Jednotlivé porce pak podáváme s voňavou směsí a smaženou cibulkou.