Slovenské Vánoce: koledy, kapr, opékance a štědrák
Vánoční trhy v Bratislavě. Foto: Bratislava Tourist Board/visitbratislava.com

Slovenské Vánoce: koledy, kapr, opékance a štědrák

7. 12. 2018

Vánoční zvyky jsou na Slovensku velmi podobné jako u nás, přesto najdeme mnoho odlišností. Víte, co jsou opekance? A že na štědrovečerním stole nesmí chybět zelňačka?

Stromeček, adventní věnec, balení dárků, koledy – to vše má Česko a Slovensko podobné. Stejně jako zálibu ve vánočních trzích. Ty nejkrásnější jsou v Bratislavě: trhovci dbají, aby zde byly opravdu pravé slovenské výrobky. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů, tedy hned po svařáku, jsou bramborové lokše – placky připravované na slano či sladko. Mohou být plněné mákem, tvarohem, ořechy, ale také se připravují s játrovou paštikou. Velmi krásné trhy jsou i v Banské Bystrici, kde mají v budově Barbakan andělský domeček, v němž andělé každou hodinu hrají božskou píseň. V Košicích se vždy snaží být originální, kromě tradičních trhů zde mívají i například ledové sochy. V Trnavě se během adventu můžete vypravit s „lampášem“ na městskou věž.

Krásný program mají i na Bojnickém zámku, který je vánočně vyzdoben, probíhá zde ukázka vánočních zvyků i stolování.
Slovenky v době adventu pečou cukroví – perníčky, linecké, medvědí pracky, nepečené kuličky… Recepty jsou velmi podobné.

Tradice
Štědrému dnu dominuje vyhlížení zlatého prasátka. Je to postní den a hlavním jídlem je až večeře. Pod ubrus se často dávají peníze. I na Slovensku platí, že od stolu by neměl nikdo vstávat. Před jídlem se v mnoha rodinách rozkrajuje jablíčko – hvězdička znamená štěstí.
Všichni také dostávají oplatky pečené z jednoduchého těsta, které někdy mají tvar našich trubiček. Ty se dochucují medem (pro sladký život) a česnekem (pro zdraví). A většinou je rozděluje „gazda“.

Slováci začínají pořádnou zelňačkou, ta se liší region od regionu, rodina od rodiny. „Pocházím ze středního Slovenska a u nás se polévka dělá z kysaného zelí, klobás, sušených hřibů. Přidávají se tam také sušené švestky, které změní její chuť. A na závěr se vhodí hrstka rýže – ta polévku nejen zahustí, ale také zaručí štěstí v dalším roce,“ vyjmenovává ingredience Klára Badinková ze Zahraničního zastoupení cestovního ruchu Slovenské republiky v Praze. Na talíři se ozdobí zakysanou smetanou.

Hlavním jídlem je kapr s bramborovým salátem, který v mnoha rodinách nahradilo filé nebo losos. Posledním chodem, zejména na středním Slovensku, jsou opekance. Jakési malé dukátové buchtičky pečené z chlebového těsta. „Jako dítě jsem jich týden před Vánocemi pekla s babičkou dva plechy. Ty jsme pak rozdaly příbuzným,“ dodává Klára Badinková. Před podáváním se spaří horkou vodou a servírují s tvarohem, mákem, ořechy, cukrem a polévají se máslem. Anebo se servírují naslano – například s brynzou. 

Další štědrovečerní specialitou je „štědrák“ – koláč z kynutého těsta. To se vyválí a pak se kladou jednotlivé vrstvy: těsto – povidla – těsto – ořechová náplň – těsto – maková náplň – těsto – tvaroh a nahoru se udělá mřížka.
Štědrý den končí návštěvou půlnoční mše a 25. prosince se k jídlu servíruje husa nebo kachna.  

cestování Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%