Přátelé, přicházím s posledním dílem čínské kuchyně.
Bude obsahovat recepty na sladké moučníky.
Už první název je víc než zajímavý. Takže, kdo máte čas a chuť, můžete se začíst a třeba i inspirovat.
Ovčí ocásky - pro větší společnost
- 7 bílků, 2 vrchovaté polévkové lžíce škrobové mouky, 120 gr bílých fazolí, 60 gr cukru, olej
Do měkka uvařené fazole oloupete a na pánvi rozmícháte s cukrem. Formujete malé kuličky. Ušleháte bílky na tuhý sníh a vmícháte do něj škrobovou mouku Rozehřejete olej na hluboké pánvi. Napíchněte vždy jednu kuličku na dlouhou vidlici, obalte ji v bílkové pěně a ponořte do oleje a opečte do zlatova. Dejte na teplý talíř a pocukrujte. Servírujte horké.
Hrachové kostky - pro 2 až 3 osoby
- 1/4 kg sušeného sladkého hrášku, 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce kukuřičné škrobové mouky rozmíchané v 1/2 šálku vody
Šest šálků vody povařte půl hodiny. Když voda vychladne, namočte do ní sušený hrášek. Druhý den v téže vodě vařte hrášek, až změkne. Přepasírujte hrách přes jemné síto, přidejte cukr, vše dejte do hrnce, zalijte 5 šálky studené vody, přidejte škrobovou mouku a za stálého míchání vařte 15 až 20 minut. Směs začne tuhnout. Nalijte ji na porcelánový tác, aby vytvořila vrstvu asi 3 cm vysokou. Nechte vychladnout. Potom krájejte na kostičky. Nabodávají se párátkem a jedí se jako zákusek k čaji.
Sladké vlašské ořechy - pro 2 až 3 osoby
- 1/4 kg vlašských ořechů, 1 polévková lžíce sirupu, 2 polévkové lžíce cukru, 1 kávová lžička škrobové mouky, olej, špetka soli
Ořechy spaříte vařící vodou. Přidáte sůl, vodu znovu zahřejete, aby se ořechy lépe loupaly. V horkém oleji opečete dobře usušené ořechy, až zezlátnou. Do druhé pánve dejte sirup a cukr a s trochou oleje míchejte asi 1 minutu, až cukr zesklovatí. Potom zahustíte škrobovou moukou, nasypete ořechy a dobře promícháte.
Je to rychlý a moc dobrý recept. Ráda jej připravuji. Moje foto jsem dala pod článek.
Banány v cukru - pro 2 osoby
- 2 banány, 6 polévkových lžic cukru, olej
Na vymaštěné pánvi rozpalte cukr, položte tam plátky banánu a pohybujte pánví, aby se cukr stejnoměrně rozlil po banánech. Servírujte ihned, než cukr ztvrdne. Při jídle se každý kousek namáčí v mističce se studenou vodou, až zchladne a nelepí se.
Totéž lze udělat z ananasu, hrušek, plátků jablek, apod.
Následující dva recepty jsou sice trošku náročnější na čas a zručnost, ale výsledek stojí opravdu za to.
Voňavý nákyp - pro 4 osoby
- 5 vajec, trochu horké vody, olej na vymaštění ovoce (hrušky,jablka nebo broskve), 5 polévkových lžic práškového cukru, 1/2 kávové lžičky skořice, 4 kávové lžičky sherry nebo lihoviny, ve které byla několik dní namočena 1 celá vanilka a 3 hřebíčky
V misce ušlehejte vajíčka s vodou a se dvěma kávovými lžičkami sherry. Horkou vodu přidávejte po částech, dokud hmota hodně nenabude. Potom vlejte dvě třetiny do uzavřené formy a ve vodní lázni vařte 10 minut na mírném ohni. Mezitím si připravte ovoce, kterým chcete nákyp naplnit (můžete např.oloupat a nakrouhat jablka). Po 10 minutách opatrně formu rozevřete, položte vrstvu ovoce, posypte cukrem a pokapejte sherry, polejte zbylou třetinou ušlehaných vajec. Ty ještě přikryjte tenkou vrstvou ovoce, posypte cukrem a pokapejte lihovinou. Potom formu opět uzavřete a vařte ještě 10 minut. Podávejte teplé na nahřátém talíři, posypané cukrem a skořicí.
Žloutkový moučník - pro 4 osoby
- 5 žloutků, 2 polévkové lžíce škrobové mouky rozmíchané v 2/3 šálku vody, 2/3 šálku práškového cukru, 5 lžic oleje
Dobře rozšlehejte žloutky, přidejte cukr a roztok škrobové mouky. Rozehřejte 4 polévkové lžíce oleje, a když je hodně prohřátý, vlejte vaječnou směs tak, aby pokryla dno. 15 minut míchejte rychle jedním směrem, a jakmile se z moučníku začne kouřit, polejte okraje olejem. Odstavte z ohně, přikryjte pokličkou a nechte vychladnout.
"Karfík" přeje všem dobrou chuť.
Recepty jsem čerpala ze svých zápisků.