Historie jeho výroby se datuje od 18. století a je díky ústnímu podání spojena s osobou sedmihradského kuchaře, kterého do svých služeb přijal hrabě Józef Gvadanyi. Tento uherský generál ve výslužbě, uznávaný filosof a básník žil ve Skalici v letech 1783 až 1801.
Aby trdelník mohl nést označení Skalický, musí pocházet z oblasti zahrnující okresy Skalica a Senica, mezi řekami Morava, Teplica, Myjava a hranicí s Českou republikou. Originální Skalický trdelník je svou skvělou chutí na hony vzdálen mnohdy prapodivným napodobeninám, které se prodávají na stáncích po celé republice.
Skalický trdelník je sladká specialita s ořechovou chutí. Už samotný rituál výroby je předzvěstí vynikající chuti a gurmánského zážitku. Ve městě se dodnes vyrábí původní metodou na otevřeném ohni. Váleček z kynutého těsta podle tradiční receptury se namotává na dřevěný váleček zvaný trdlo, odtud název trdelník. Peče za stálého otáčení na otevřeném ohni.
Můžete si udělat výlet s ochutnávkou
V sobotu 18. května se ve Skalici uskuteční další ročník oblíbeného Trdlofestu. Jeho hlavní postavou bude, jak jinak, Skalický trdelník, který v roce 2007 získal jako vůbec první slovenský potravinářský výrobek ochrannou značku Evropské unie. Na Trdlofest pořadatelé připravili tradičně bohatý kulinářský program. Ochutnávky trdelníků, skvělého skalického vína a dalších místních specialit. Zájemci se budou moci zapojit do soutěží v pojídání trdelníku, originální skalické fazolové polévky, z dodaného těsta si na otevřeném ohni upéct svůj vlastní trdelník, anebo být přitom, když se bude péct maxitrdelník.
Součástí Trdlofestu bude i bohatý doprovodný kulturní program, kde si na své přijdou milovníci folkloru, dechovky a populární hudby. A samozřejmě nebudou chybět aktivity pro nejmladší návštěvníky. Ve městě i jeho okolí je bohatá nabídka ubytovacích kapacit a složité není ani vlakové spojení. Více informací získáte na www.trdlofest.sk.
Alena Kučerová pro portál i60