Na podzimní suroviny v celé jejich pestrosti včetně zvěřiny se zaměří Festival chutí – vůně podzimu, který se od 15. října do 4. listopadu uskuteční v šestnácti restauracích. Ředitel této gastronomické akce Pavel Suchánek řekl, že zatímco loni se speciální menu servírovalo ve čtyřech městech, letos jich bude sedm: vedle Prahy a Brna i v Českém Krumlově, Pardubicích, Mělníku, Berouně a Tuchoměřicích.
„Podzimní festival chutí se koná potřetí. A protože loni měla největší úspěch zvěřina, zařadily ji letos do své nabídky všechny podniky,“ uvedl Suchánek. Hosté si tak pochutnají například na špikované mořené kančí kýtě se šípkovou omáčkou, pečeném mufloním hřbetu na másle a čerstvém tymiánu či na zvěřinové paštice s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou.
Například šéfkuchař pražské restaurace U Modré kachničky II Michal Váňa, který vařil i pro švédského a norského krále, připravil divokou kachnu, v Čechách kdysi nejběžnější "divoké maso", a netradiční dezert - bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky.
„Spotřeba zvěřiny na českých stolech zaujímá z celého objemu masa necelá dvě procenta. Přitom jde o maso zdravotně vhodné - má jemnější svalovinu, více bílkovin, méně tuků a je tak lépe stravitelné,“ podotkl šéfredaktor měsíčníku Myslivost Karel Kasina.
Ve festivalové nabídce figuruje také spousta sezonní zeleniny a ovoce. Šéfkuchař pizzerie Latrán v Českém Krumlově Otakar Müller nešetří na podzim na mrkvi, petrželi, dýni, celeru včetně řapíkatého. Z ovoce pak používá čerstvé i sušené švestky a hrušky.
Restaurace připravily pro festival tříchodová menu v ceně 290 a 390 korun. Bližší informace získají zájemci na adrese www.festivalchuti.cz, kde si mohou i rezervovat místo u stolu. Festival organizuje on-line rezervační systém do restaurací Alakarte.cz, v jehož databázi je na 160 podniků v celém Česku. V aktualizovaném kalendáři kulinářských událostí jsou ochutnávky vína a degustační menu. Navíc obsahuje server recepty na jídla z menu jednotlivých restaurací.