Krvavec toten - sanguisorba officinalis - zvaný krvavá bobule, krkavec, krvavé koření, krvistřeb
Rostlina, o které dnes píšu, roste opravdu všude kolem nás. Má zvláštní jméno a někde se mu říká kominíček. Roste na loukách, mezích a podél polí i cest u lesů. Kvete od června do července a spolu s kopretinami a chrpami udělá mnoho parády třeba ve džbánu na stole.
Sběr
Sbíráme kořeny. Nejlepší doba sběru je právě nyní na jaře - v březnu a dubnu. Nejúčinnější jsou kořeny z víceletých rostlin. Vykopané kořeny nařežeme na menší kousky a omyjeme. Sušíme na stinném místě nebo uměle při teplotě 40°C. Kořeny se někdy sbírají i na podzim
Léčebné využití
Zastavuje krvácení ze zanícených sliznic např.v dutině ústní, je vynikající při paradentóze, tlumí menstruační krvácení, urychluje hojení mokvajících kožních ran. Má příznivé účinky i při diabetu.
Popáleniny
Vysušený kořen pomeleme na hodně jemný prášek a smícháme jej se sezamovým olejem. Aplikujeme na postižené místo.
Odvar
1,5 polévkové lžíce sušeného kořene přelijeme 5 dcl studené vody a uvedeme do varu. Vaříme 8 minut a pak necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme 2 - 3 hrnečky denně.
Využití v kuchyni
Mladé listy a výhonky mají příjemnou chuť a mohou se konzumovat syrové, třeba v salátech. Ale vždy, než rozkvetou.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků.