Historie výroby rumu
Za místo, kde vznikl rum, jak ho dnes známe, je považován ostrov Barbados. Písemná zmínka o něm pochází z poloviny 17. století. A výroba destilátu z cukrové třtiny se záhy rozšířila do celé karibské oblasti. V 18. století se výroba destilátu z cukrové třtiny či melasy rozšířila i do Nové Anglie. Rum z východního pobřeží Severní Ameriky si záhy získal výraznou oblibu a stal se jedním z nejdůležitějších produktů britské kolonie. Základní surovina pro jeho výrobu se ovšem dovážela z karibských ostrovů.
Tradiční nápoj námořníků
Rum nepopíjeli jen piráti. Důležitou roli měl zejména na lodích britského královského námořnictva. V druhé polovině sedmnáctého století byl každému námořníkovi stanoven denní příděl půl pinty rumu. Dávka se pro časté případy opilství časem snížila a v polovině osmnáctého století byl čistý rum nahrazen grogem. Nárok na rum britští námořníci definitivně ztratili až v roce 1970.
Současná produkce rumu
Rum se dnes vyrábí takřka ve všech zemích, v nichž se zpracovává cukrová třtina. Nejznámější oblastí je Karibik, vyhlášené jsou zejména kubánské a jamajské rumy. Podíl na trhu má ovšem i Indie a Austrálie.
Bílý nebo tmavý rum?
Bílé rumy se nejčastěji používají k přípravě míchaných nápojů. Tmavé rumy, které procházejí několikaletým zráním v sudech, se obvykle podávají samostatně. Jen tak si totiž vychutnáme jejich specifickou chuť a vůni.
Není rum jako rum
Mezi rumy najdeme méně ušlechtilé i luxusní značky. A každý rum má své nezaměnitelné vlastnosti. Ty jsou dány jak recepturou, tak i dobou zrání a druhem dřeva, ze kterého jsou zhotoveny sudy.