Dobrý den přeju těm, kteří rádi využívají k léčení bylinky. Jak jsem tak listovala ve svých moudrých knihách a zápiscích, našla jsem další rostlinu, která je celkem zajímavá. A tak jsem neodolala a začala psát můj dnešní článek.
Nazývá se moc hezky - Andělika lékařská - Angelica officinalis - některé zdroje uvádějí Angelica archangelica.
A její lidová pojmenování jsou víc než zajímavá - Janoklika, Vybolen, Litvor, Koření sv.Ducha, Děhel lékařský, Andělička, Andělka, Andělský kořen, Angelika, Anjelička, Anjelika, Děhyl.
V Evropě roste všude možně, ale nejvíce jí vyhovují vlhčí půdy. U nás ji můžeme vidět nezplaněnou už jen v Krkonoších. Stonek s květem může dorůst až do výšky 250 cm. S úspěchem se dá pěstovat i na zahradách, je to moc krásná solitérní rostlina. A semena se dají koupit v zahradnictví. Andělika je medonosná.
Sběr
Sbíráme kořen od září do října. Rozpůlíme jej a sušíme ve stínu nebo při teplotě 35 °Celsia. Kořen má velice příjemnou vůni.Také se sbírají listy a semena. Při sklizni používejme vždy rukavice!
Léčebné účinky
Zpevňuje cévy, tlumí menstruační bolesti a nadýmání, má protikřečové účinky, pomáhá při zahlenění dýchacích cest, je dobrá při žaludeční neuróze. Působí na nervovou soustavu, zlepšuje náladu. Je to dobré antirevmatikum. Pomáhá s dobrou funkcí jater a má vliv na jejich čištění.
Čaj
1/2 čajové lžičky nadrceného sušeného kořene zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme cca 15 minut vyluhovat a potom scedíme. Pijeme 1 - 2x denně.
Víno
5 lžic nasekaného sušeného kořene zalijeme 1 litrem červeného vína. Necháme jej v láhvi vyluhovat při teplotě 20 stupňů Celsia. Občas láhev protřepeme, po 2 dnech přecedíme. Víno pijeme před jídlem i 3 x denně.
Koupel
2 polévkové lžíce nadrceného sušeného kořene povaříme 2 minuty a necháme 15 minut odstát. Je velmi účinná na uvolnění po velkém fyzickém výkonu, např. po sportu.
Andělikové kapky a mazání
Nakrájíme najemno 100 gr listů, dáme je do nádoby s 1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud nevznikne kašovitá hmota.
Kapky : Do kaše přidáme 1/2 litru vodky a necháme odstát. Po 10 dnech přecedíme. Užíváme při žaludečních problémech - 3x denně 10 kapek, které dáme buď do sklenice s teplou vodou nebo do bylinkového čaje.
Mazání : Do kaše přidáme 200 ml olivového oleje a necháme odstát. Po 10 dnech přecedíme. Tímto mazáním si můžeme natírat hrudník v případě nachlazení nebo využívat k masážím při revmatických bolestech.
Anděliku můžeme využít i v gastronomii.
Do salátů, polévek i čajů. Lodyhy se dají i nakládat do cukru, recept jsem zařadila také.
Zralá semena se používají jako koření. Ale pouze v minimálním množství - cca 1/4 lžičky.
Pro zpestření uvádím jeden recept, který je sice náročnější na přípravu, ale je skutečně zajímavý.
Kandovaná andělika
700 gr stonků, 1 kg cukru,1 litr vody, 1 citrón, potravinářské barvivo (na barvě opravdu nezáleží)
Stonky spaříme ve vroucí vodě a po vychladnutí je oloupeme. Pak je povaříme v čisté vodě cca 5 minut. Po povaření je necháme asi 1 hodinu odstát ve studené vodě. Následně si uděláme sirup - svaříme vodu s cukrem a v něm potom stonky 15 minut povaříme. Pak je vyjmeme, dáme do zavařovacích sklenic, přidáme barvivo a několik plátků omytého citrónu a zalijeme ještě horkým sirupem. Uzavřeme a sterilujeme 5 minut při 100 °C.
Stonky můžeme zdobit dorty, pečivo, cukroví a další cukrářské výrobky.
Andělika se také používá v kosmetice - působí protizánětlivě. Často bývá součástí koupelových a sprchových pěn a gelů a pleťových krémů. Přikládání syrových listů na pokožku má stejný ůčinek jako tonikum.
Anděliku by neměly k léčení využívat osoby se zánětem ledvin, žaludečními vředy a těhotné a kojící ženy!