Jejich společnou výhodou je i to, že se dají sbírat takřka po celou dobu vegetace. Také jejich účinky jsou v některých směrech podobné. Jednou z nich je popenec, o němž zdaleka ne každý ví, že to není jen protivný, byť docela hezky vypadající plevel.
V trávníku vytváří fialovomodré koberce, které se dají dobře sekat. Na vesnicích jim lidé občas říkají „bouřka“. Pravda, v záhonech příliš nepotěší.
Popenec obecný
Popenec znají zahrádkáři jako plevel, který je schopný pokrýt svými snadno kořenícími šlahouny celé záhony. Hluchavkovitá rostlina s drobnými ledvinovitými lístky a krásně fialovomodrými kvítky už brzy z jara láká včely.
Tato aromatická bylina slouží i jako koření mírně nahořklé chuti (snižuje žaludeční kyselost), zejména na jarní saláty, do polévek, na míchaná vajíčka, do nádivek, bylinkového másla, tvarohu, omelet. Má vysoký obsah vitaminů (např. vitaminu C) a minerálů, proto se hodí k povzbuzení těla po zimě nebo při chřipce.
Sbírá se celá nať, ať už s kvítky nebo bez nich. Suší se ve stínu či při teplotě do 40 °C. Na místě je však obezřetnost, neboť silice jsou velmi prchavé. Drogu proto uchováváme v dobře uzavřené nádobě a chráníme před světlem.
Čaj z kadeřníku, kundrábku, kundrásku, kundrátku, kundrotku, kočičí tlapy, kondelíku, pupence, zemního břečťanu či zemského břečťanu, jak se popenci také lidově říká, pomáhá při onemocnění dýchacích cest, jako je kašel nebo průduškové astma. Při těchto potížích se používá též jako kloktadlo.
Zásobu této léčivky by měli mít i lidé trpící nemocemi vylučovacích orgánů - uvolňuje a rozpouští močové a žlučové kameny, stejně jako písek v ledvinách (samozřejmě pouze při delším užívání, které s sebou nenese při běžných dávkách žádné problémy). Mírní bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest, přispívá k uvolnění zastaveného močení. Tlumí průjmy, zlepšuje trávení, podporuje látkovou výměnu, podporuje činnost žlučníku.
Popenec zkrášluje naše tělo nejenom tím, že ho čistí zevnitř (má schopnost zbavovat játra jedovatých látek), ale nabízí i vnější použití. Silným odvarem se omývají špatně se hojící rány, ekzémy a kožní vyrážky. Obklady z povařené natě se přikládají na modřiny a krevní podlitiny. Pomačkaná nať působící několik hodin (i přes noc) přímo na kůži je výborným a levným prostředkem v boji s celulitidou.
Omeleta s popencem
4 vařené brambory, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, hrst usekaného popence, špetka soli, mletý pepř, 4 vejce. Na pánvi rozškvaříme slaninu a na ní po obou stranách opečeme oloupané, na kolečka nakrájené brambory a cibuli. Vejce rozšleháme s očištěným, usekaným popencem, osolíme, opepříme a nalijeme na brambory s cibulí a slaninou. Omeletu opečeme po jedné straně a překlopíme na talíř. Podáváme teplou.
Bylinkový salát
4 vejce, polévkový talíř pampeliškových lístků, hrst šťovíkových lístků, svazek zelených cibulek s natí, hrst popence, 4 lžíce olivového oleje, citronová šťáva a sůl. Vejce uvaříme natvrdo. Pampeliškové listy, popenec a šťovíkové listy očistíme, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Lístky pokrájíme na kousky asi 3 cm dlouhé, zelené cibulky nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme olej, citronovou šťávu, osolíme a vše promícháme. Přidáme vejce rozkrojená po délce na čtvrtky.