Ano, i takové lidové pojmenování má rostlina, kterou bohužel již ve volné přírodě v naší zemi nenajdete. Proto se tato letnička pěstuje výhradně ze semen.
Rostlina potřebuje při pěstování v zahradě opravdu veliký prostor. Její původní domovinou je Středomoří, Kavkaz a Asie. Ve velkém se pěstuje v Itálii a ve Španělsku.
Je to Benedykt lékařský - Cnius benedictus.
Lidová pojmenování jsou někdy i trochu zvláštní. Například - Čubet, Hořký bodlák, Posvěcený trn, Ostropes, Krasovlásek
Sběr
Sbírají se listy, květ i nať od června do července. A vždy důkladně usušíme. Buď přírodní cestou nebo při umělém sušení při teplotě do 35 °C. Při sběru si dejte pozor na trny.
Léčivé účinky
Má protinádorové účinky, pomáhá léčit pásové opary, bércové vředy a ekzémy. Podporuje metabolismus, činnost žlučníku, posiluje cévy, pročišt'uje organismus. Má desinfekční účinky. Zvyšuje vylučování kyseliny močové, proto úspěšně pomáhá při léčbě dny. Potlačuje nadýmání.
Nálev
Bylina se přelije horkou vodou a nechá se asi 10 minut vyluhovat.
Odvar
Sušené květní úbory krátce povaříme - 2 minuty. Scedíme a pijeme 2-3 šálky před jídlem.
Maximální denní dávka je 4 až 6 gramů.
Neužívejte při těžkých ledvinových poruchách.
Využití v gastronomii
Je součástí bylinných směsí pro likéry. Například sladkého likéru Benediktinka.
Sušený žlutý květ se používá jako náhrada šafránu pro příbarvování pokrmů.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih.