Dobrý den.
Jelikož se blíží doba, kdy budeme sbírat sladké plody z ostružiníku, napadlo mne napsat o této rostlině i to, že patří mezi léčivé rostliny.
Ostružiník má i celkem zajímavá lidová pojmenování. Ježiník, Ježiny, Vostružiník, Černá malina
Sběr
Sbíráme listy, které mají svěže zelenou barvu. Ideální doba je od května do konce srpna. Sbírejte listy z volně rostoucích rostlin, třeba v lesích nebo na pasekách. Mají totiž více léčivých účinků než ty pěstované v zahradách .
Listy sušíme bud' v tenké vrstvě nebo při maximální teplotě 50°C.
Léčivé účinky
Léčí bolesti v krku, dezinfikuje trávící a močové ústrojí, snižuje nadměrné pocení. Je skvělý na zmírnění průjmu. Pomáhá léčit špatně hojící se rány. Zastavuje krvácení, léčí záněty kůže.
Čaj
2 čajové lžičky sušených listů zalijeme 2 dcl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a teplý popíjíme po malých doušcích. Je dobré jej nalít do termosky.
Čaj z plodů
2 lžíce čerstvých ostružin zalijeme 1 litrem studené vody a necháme 15 minut stát. Pak necháme krátce projít varem a necháme zakryté 15-20 minut odstát. Slijeme a popíjíme teplý celý den. Je velice lahodný a lze jej přisladit medem, což ocení hlavně malé děti.
Odvar na kožní rány a ekzémy
2 polévkové lžíce sušených listů zalijeme 1 litrem studené vody. Přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě 10 minut louhovat.
Tinktura
10 gramů sušených listů a 1 dcl lihu dáme do lahvičky. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě 3 týdny louhovat. Nezapomeňte lahvičkou občas protřepat. Potom scedíme a používáme při střevních katarech a jako kloktadlo.
Obklad
Čerstvé listy přiložíme na popáleniny a krvácející rány. Mají hojivé účinky a zastavují krvácení.
A na závěr ještě recept na ostružinový likér
1 kg ostružin
1 kg cukru krupice
1 litr konzumního lihu
1.) Uvaříme cukrový sirup - cukr nasypeme do 3/4 litru vody a za stálého míchání necháme rozpustit. Dáme povařit a potom vychladit.
2.) Ostružiny omyjeme, rozmačkáme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu a vaříme další 2 minuty. Kaši z ostružin necháme ještě chvíli na mírném ohni. Potom scedíme a dolejeme vodou do 1 litru.
3.) K 1 litru této směsi přidáme 1/2 litru vody, 1/2 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Promícháme a už můžeme plnit do lahví.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků a z knih, které sbírám.