Nedávno byl v reportáži Eleny Valeriánové snímek této rostlinky. A ta mě v podstatě inspirovala k napsání dnešního článku.
Vím, že je to vlastně invazivní plevel, ale má kupodivu i využití.
Šrucha zelná i obecná - Portulacea oleracea
Také se jí říká portulák nebo kuří noha.
Sběr
Sbírá se od časného jara až do podzimu. Používá se většinou čerstvá, ale lze ji i nasušit.
Léčivé účinky
Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení, je vhodná k léčení zánětu žaludku a střev. Snižuje horečku, urychluje hojení kůže, posiluje imunitu, je dobrá jako prevence proti zácpě.
Zevní použití
Čerstvými listy, respektive šťávou z nich, se potírají rány a popáleniny i od slunce. Zklidňují pokožku a urychlují její hojení.
Odvar
10 gramů suché natě zalijeme 250 ml studené vody, necháme 10 minut vařit a potom 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno. Je vhodný jako prevence proti infarktu, ateroskleróze a srdeční ischemii.
Čerstvě vylisovaná šťáva
Snižuje horečku a pomáhá odstraňovat kuří oka. Ale neskladujte jí dlouho!
Má i zajímavé uplatnění v gastronomii.
Je výborná v tvarohových a sýrových pomazánkách. Stejně jako nadrobno nasekaná na chlebu s máslem, sýrem nebo sádlem, tak, jak si mnozí dávají třeba pažitku či zelenou cibulku. Můžete ji připravit podobně jako špenát nebo dusit s vejci jako kapustu.
Má mírně nakyslou a slanou chuť, proto při vaření dávejte méně soli a octa či citrónové šťávy.
Při vaření využijte šruchu dřív, než začne kvést.To proto, že má velmi hořkou chuť.
Míchaný zeleninový salát se šruchou
3 rajská jablíčka, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy
Zálivka : 50 ml vody, šťáva z 1/2 citrónu, 1 čajová lžička medu, saturejka dle chuti
Všechny suroviny pokrájíme a smícháme. Zalijeme připravenou zálivkou a podáváme vychlazené buď s chlebem či pečivem.
Květy se nakládají do slaného nálevu a nahrazují tak kapary.
Ze šruchy domorodci v Austrálii pečou chléb.
Dvě zajímavosti na závěr.
1.) Věděli jste, že dříve se věřilo tomu, že šrucha odpuzuje veškeré zlo? Lidé ji u sebe nosili v podobě amuletu.
2.) Ten, kdo chová slepice a přidává jim do krmení šruchu, má záruku toho, že vejce budou mít krásně oranžové žloutky. A obsahují údajně mnohokrát více Omega 3 mastných kyselin.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih.