Pěstuje se více druhů, například - Morušovník bílý, Morušovník černý převislý, Morušovník červený a od r. 1948 také Morušovník trnavský.
Dříve se moruše sušily a využívaly jako přírodní sladidlo. Pro léčivé využití se sbírají jak plody, tak i listy.
Št'áva z moruše
Působí antibakteriálně a močopudně. Čistí tělo a omlazuje. Zlepšuje zrak, zmírňuje kašel, bolesti v krku, snižuje horečku. Léčí záněty žaludku, posiluje játra a ledviny.
1dcl šťávy mírně přihřejeme a po doušcích vypijeme. Užíváme 2x denně po dobu 2-3 dnů.
Čaj z moruše
1 lžíce plodů zalijeme 3 dcl vroucí vody. Necháme se 15 minut vyluhovat. Potom scedíme, plody vymačkáme a popíjíme.
Morušové víno
1 litr kvalitního červeného nebo bílého vína, 100 gr morušové šťávy, 4 hřebíčky, 2 badyány, kousek skořice
Šťávu a koření zalijeme vínem a láhev uzavřeme. Necháme 3 týdny na chladném místě odpočívat a 1x denně lahví protřepeme. Potom přecedíme a uchováváme v lednici. Pijeme 1dcl denně.
Kloktadlo
2 lžíce paličkou na maso rozklepaných listů přelijeme 2 dcl horké vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme.
Obklad
Listy řádně paličkou na maso rozklepeme a přiložíme je na zanícená a bolavá místa. Obklad pomáhá léčit i hemeroidy a drobná poranění kůže a vyrážky.
Koupel
5 hrstí listů povaříme 5 minut ve 3 litrech vody. Potom odstavíme a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a přilijeme k vodě ve vaně. Koupel by měla trvat maximálně 15 minut.
Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých zápisků a knih.