Obojí má svá pro a proti.
Podzim a zima se staly časem, kdy nejvíce lidí vybírá a rezervuje letní dovolenou. A nejvíce se v této době projevuje, jak rozdílné představy lidé o ní mají. Cestovní kanceláře hlásí, že v posledních letech značně přibylo klientů, kteří chtějí hotely vyšší kvality s plně zajištěnou stravou. Některé cestovní kanceláře se začaly specializovat přímo na tento typ zájezdů. Existuje však stejně početná skupina cestovatelů, kterou představa, že stojí v řadě na jídlo s cizími lidmi a stoluje v přeplněné jídelně, přímo děsí. Vybírají zásadně studia a apartmány s kuchyňkou, nakupují v místních obchodech, sami si vaří.
Rozdílnost těchto skupin není dána finančními možnostmi, ale představami o ideální dovolené. Už neplatí, že čtyřhvězdičkový hotel s all inclusive službami je vždy dražší, než apartmán bez stravy. Mnohdy je tomu naopak. Mnohdy velmi dobře situovaní lidé, kteří by si mohli dovolit prakticky cokoli, jedou do apartmánu s kuchyňkou, protože chtějí soukromí. Naopak lidé, kteří na tom nejsou finančně nejlépe, mnohdy raději volí hotel s jídlem, protože tak mají aspoň jednou za rok pocit, že se o ně někdo stará, že nemusí takzvaně nic řešit.
Turisty oblíbené letní destinace se také dělí podle toho, jaké služby v nich ubytovací zařízení častěji nabízejí. Zatímco například na malých řeckých ostrovech jako je například Santorini najdeme minimum hotelů s all inclusive, v Turecku či Egyptě je naopak téměř nemožné najít studio bez stravy. A mnohdy takový hotel v Egyptě s all inclusive vyjde výrazně levněji, než pěkný apartmán bez jídla na nějakém malém řeckém ostrůvku.
Co je tedy pro koho vhodné a podle čeho se rozhodovat, jaký typ stravování na letní dovolené u moře zvolíme?
Bez zajištěného jídla. Ideální pro ty, kteří mají rádi soukromí a poznávají život místních lidí. Itálie a Řecko jsou pro ně nejvhodnější destinace, právě v nich cestovní kanceláře nabízejí řadu míst, kde jsou studia a apartmány bez zajištěné stravy. Ceny v obchodech jsou v těchto zemích příznivé, zpravidla se v nich dá nakoupit za podobné ceny jako v Česku. Pokud jde o cestovatele, kteří umí při nakupování přemýšlet, mnohdy dokáží stravu na takovém pobytu pořídit i za méně než doma. Rajčata, těstoviny, ovoce, víno, sýry, to jsou věci, které jsou v těchto zemích cenově dostupné a ve velmi dobré kvalitě. Jde jen o to nebát se zeptat, kde je nějaký větší obchod s výhodnými cenami, předem si vše dobře promyslet, pátrat v mapách, poradit se, pokud jedeme s cestovní kanceláří. Právě ty, které se specializují na tyto nezávislé turisty, umí často poradit dobře a přímo ve svých materiálech předem uvádějí vzdálenosti apartmánů nejen od moře, ale takové od nejbližších nákupních možností. Tento typ turistů si také zpravidla rád občas vyrazí do místní restaurace a okusí nějakou tu specialitu. Ale netouží po velkých hotelových komplexech, ve kterých se někdy večeře mění v boj o to či ono, co bychom rádi na svém talíři.
Tento způsob dovolené není vhodný pro velké jedlíky, pro rodiny s dětmi, které neustále žadoní o zmrzlinu či limonádu. Takovým se naopak může prodražit.
Polopenze. Pro mnoho lidí velmi oblíbená varianta. V hotelu je zajištěná snídaně a večeře, oběd si řeší každý po svém. Ideální pro lidi, kteří rádi tráví den na pláži či na cestách, chtějí mít stravu zajištěnu, ale je pro ně zbytečné mít v hotelu k dispozici jídlo nepřetržitě po celý den. Je to vhodné pro ty, kteří si ale zároveň pod pojmem dovolená představují absolutní pohodu a žádné starosti, tedy pro ženy, které si chtějí užít toho, že nemusejí vařit. Často tento typ stravy nabízejí útulné menší hotely nebo i apartmány, které ráno poskytují jednoduchou snídani a večeři mají pro ubytované smluvně zajištěnu v některé z blízkých restaurací. Zpravidla se jedná o večeři o několika chodech, servírovanou, takže člověk pozná hodně z místní kuchyně. Takový typ stravování se dá sehnat na řadě řeckých ostrovů. Velmi často ho volí páry, ať už mladé či seniorské.
All inclusive. Ideální pro velké jedlíky, lenochy, rodiny s dětmi, pro každého, kdo chce odpočívat a bužírovat. Velkou výhodou je, že člověk okusí spoustu dobrot. Nevýhodou, že se mnohdy nejedná o typickou lokální kuchyni, ale jde o jídlo přizpůsobené chutím mezinárodní klientely. Takže hranolky, steaky, cola, pizza… Samozřejmě však záleží na hotelu a právě při výběru tohoto typu dovolené je velmi vhodné číst recenze popisující, co přesně v tom či onom all inclusive obsahuje. Zatímco někde je v jeho rámci opravdu kvalitní jídlo včetně čerstvých ryb, jsou místa, kde člověk dostane smažené rybí prsty a chemicky páchnoucí limonádu.
Nicméně se jedná o typ dovolené, kdy má člověk předem jasno, kolik za ni dal a že už nic víc neutratí. Zpravidla se totiž přecpe tak, že už večer nemá sílu ani na procházku, natož na prozkoumávání lokální kuchyně v místních hospůdkách.
To, jaký typ dovolené člověk preferuje, velmi napovídá o tom, jaký je. Zda introvert či extrovert, zda dobrodruh nebo lenoch, zda si raději život organizuje sám nebo má rád, když je o něj pečováno. A protože je dovolená právě tím časem, kdy se má člověk cítit spokojený, je dobré mít předem jasno, jestli patříme do kategorie „allinclusáků“, „polopenzistů“ nebo „samovařičů“.