Možná se bude mnohým zdát,že nyní v lednu píšu o rostlinách a keřích. Ale jak všichni víme, čas někdy letí opravdu jako splašený a jaro tu bude co nevidět. Rajčenka je keř, který pochází z Peruánských And.
Lze ji s úspěchem pěstovat i u nás. Nejen v zahradách, ale i jako pokojová rostlina.
Má i další pojmenování - Tamarillo, Treetomato, Stromové nebo Francouzské rajče.
Nejrychleji roste při teplotách okolo 25°C. Na zimu ji raději dáváme např. do chodby, zimní zahrady či skleníku, kde je 10°C. Za první rok mohou mladé rostliny vyrůst až do výše 1 metru. Květy krásně voní po karamelu a mají bílou až narůžovělou barvu. Plodí již druhým až třetím rokem. V době vegetace potřebuje rajčenka skutečně velmnožství vody.
Plody mají měkkou a šťavnatou dužinu a navinulou až sladkokyselou chuť. Chutí připomínají mučenku a kiwi s nádechem aromatického rajčete. Slupka je hořká a tuhá a nekonzumuje se.
Z rajčenky připravujeme ovocné saláty nebo jí podáváme se zmrzlinou a šlehačkou. Uplatní se i v teplé kuchyni- upravuje se jako rajčata. Nebo i jako náplň koláčů.
Rajčenka obsahuje vysoké množství vitamínu C a provitamín A.
Prospívá zraku, posiluje imunitu, kosti, paměť a zabraňuje padání vlasů. Redukuje cholesterol, vysoký krevní tlak, podporuje léčbu chřipky. Je vhodný při redukčních dietách. Pomáhá léčit migrénu a pomáhá při kocovině.