Pokud nosím dříví do lesa, tak mne omluvte, už jsem tu dost dlouho nebyl a číst články více než tři roky zpátky je na mne moc.
Teď stručně k těm hranolkům: jasně, že se dají koupit mražené v pytlíku a doma udělat v troubě či friťáku, ale soudím, že důchodci mají dost času, ovšem ne dost peněz, a tak se domácí hranolky vyplatí každé mlsné tváři.
Jak na to: Vezmu zhruba dva střední brambory na osobu (varný typ jsem dosud neřešil), oloupu a nakrájím na ty hranolky. Také jsou na to různé přístroje, které vám nakrájí jeden hranolek jako druhý, ale ty nemám.
Nakrájené hranolky zaliji studenou vodou tak, aby byly potopené, a nechám 20 – 30 minut v té vodě. Pak vyjmu a dobře osuším v utěrce. (Voda je údajně dobrá jako zálivka na domácí kytky, no, nevím).
Dám na plech (nejlépe s pečicím papírem, aby se některý nechytil k tomu plechu) a rozprostřu tak, aby pokud možno každý ležel zvlášť. Lehce, ale opravdu lehce stříknu rostlinným olejem ( na 4 střední brambory asi tak jednu kávovou lžičku oleje) a dám na 20 – 30 minut do trouby nahřáté na 200 st. C. a horkovzduch. Hlídám to, připálit se samozřejmě mohou!
Také jsem to zkoušel v horkovzdušné fritéze od Ježíška, tak tam to jde také, rozdíl je jen v tom, že hranolky se válí po sobě a asi v polovině pečící doby je musím promíchat.
Po vyjmutí z pečící jednotky je osolím a jdou na talíř s čím jen budete chtít.
Jsou fakt dobré, nejsou prakticky dotčeny olejem, jako ty předsmažené z obchodu, no zkuste a uvidíte !
Dobrou chuť.