Mám ráda kuchařské knihy - díl LIX. Máte doma hrnek  a chuť si něco upéct?
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LIX. Máte doma hrnek a chuť si něco upéct?

21. 4. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. 

Víte, proč se ptám? Protože vám chci napsat pár dobrých receptů na domácí pečení. A myslím si, že v dnešních dnech, kdy jsou mnozí doma, se pár receptů hodit určitě bude. A ve všech  receptech se suroviny odměřují na hrníčky. Ostatně - posuďte sami. 

 Bílý balkánský chléb  

4 hrnky hladké mouky, 1 vejce, 3/4 kostky droždí, 1 lžíce cukru krupice, 1 1/4 hrnku vlažného mléka, 3/4 hrnku rostlinného tuku, 1 lžíce soli, máslo 

Nejprve připravíme kvásek z droždí, trochy mléka, cukru a špetky mouky. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, rostlinný tuk a trochu osolíme. Uhněteme hladké tužší těsto. Rozdělíme ho na 4 kusy a z každého uválíme šišku. Šišky položíme na máslem vymazaný plech a podélně lehce nařízneme. Potřeme rozšlehaným vejce a pečeme při teplotě asi 180 ° C, až získají světle hnědou barvu. Pak vyndáme plech z trouby a ještě horké bochníky potřeme máslem. Tento chléb pečeme často,je skvělý. 

Český kmínový chléb 

1 kostka droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 1 1/2 hrnku vlažné vody, 1/4  hrnku olivového oleje, 4 hrnky hladké celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu 

Mouku předem prosejeme. Droždí smícháme s cukrem a vlažnou vodou. Když vznikne jednolitá kašička, přidáme všechny zbylé ingredience. Vše propracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout nejméně 30 minut, můžeme i hodinu. A během kynutí promísíme. Vytvarujeme kulatý bochník, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, kde necháme ještě 10-20 minut kynout a pečeme při 230 °C asi 45 minut. Po upečení potřeme chléb slanou vodou. 

Domácí celozrnné pečivo 

3 lžíce olivového oleje, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžička soli, 1 hrnek teplé vody, 1 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky, hrubá sůl 

V míse promícháme mouku se sušeným droždím, olejem a solí. Vše zalijeme teplou vodou a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětli poctivě alespoň 10 minut. Potom z těsta tvarujeme bulky, které přendáme na hladkou moukou poprášený plech. Plech pak zakryjeme fólií a necháme 45 minut kynout. Bulky potřeme olejem, posypeme solí a poprášíme hladkou moukou. Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 200°C. Vložíme plech s bulkami, po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a dopečeme (asi 5-7 minut). Je opravdu vynikající. 

Francouzské bagety

 3 lžičky sušeného droždí, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka cukru 

Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem - zhruba hodinu. Pak vytvoříme na pomoučněném vále 2 bagety. Opět přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Bagety odkryjeme, přendáme na plech a na každé uděláme zhruba do poloviny šikmé zářezy - 3 až 4. Do rozpálené trouby dáme hrnek s horkou vodou, vložíme plech s bagetami a rychle zavřeme. Pečeme asi 20 minut do zlatova. 

 

Přeji vám všem dobrou chuť, pokud se rozhodnete upéct něco z těchto receptů. A držím palce. 

Inspirovala jsem se zápisky ve své sbírce kuchařských receptů. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%