Mám ráda kuchařské knihy - díl LIX. Máte doma hrnek  a chuť si něco upéct?
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LIX. Máte doma hrnek a chuť si něco upéct?

21. 4. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. 

Víte, proč se ptám? Protože vám chci napsat pár dobrých receptů na domácí pečení. A myslím si, že v dnešních dnech, kdy jsou mnozí doma, se pár receptů hodit určitě bude. A ve všech  receptech se suroviny odměřují na hrníčky. Ostatně - posuďte sami. 

 Bílý balkánský chléb  

4 hrnky hladké mouky, 1 vejce, 3/4 kostky droždí, 1 lžíce cukru krupice, 1 1/4 hrnku vlažného mléka, 3/4 hrnku rostlinného tuku, 1 lžíce soli, máslo 

Nejprve připravíme kvásek z droždí, trochy mléka, cukru a špetky mouky. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, rostlinný tuk a trochu osolíme. Uhněteme hladké tužší těsto. Rozdělíme ho na 4 kusy a z každého uválíme šišku. Šišky položíme na máslem vymazaný plech a podélně lehce nařízneme. Potřeme rozšlehaným vejce a pečeme při teplotě asi 180 ° C, až získají světle hnědou barvu. Pak vyndáme plech z trouby a ještě horké bochníky potřeme máslem. Tento chléb pečeme často,je skvělý. 

Český kmínový chléb 

1 kostka droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 1 1/2 hrnku vlažné vody, 1/4  hrnku olivového oleje, 4 hrnky hladké celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu 

Mouku předem prosejeme. Droždí smícháme s cukrem a vlažnou vodou. Když vznikne jednolitá kašička, přidáme všechny zbylé ingredience. Vše propracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout nejméně 30 minut, můžeme i hodinu. A během kynutí promísíme. Vytvarujeme kulatý bochník, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, kde necháme ještě 10-20 minut kynout a pečeme při 230 °C asi 45 minut. Po upečení potřeme chléb slanou vodou. 

Domácí celozrnné pečivo 

3 lžíce olivového oleje, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžička soli, 1 hrnek teplé vody, 1 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky, hrubá sůl 

V míse promícháme mouku se sušeným droždím, olejem a solí. Vše zalijeme teplou vodou a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětli poctivě alespoň 10 minut. Potom z těsta tvarujeme bulky, které přendáme na hladkou moukou poprášený plech. Plech pak zakryjeme fólií a necháme 45 minut kynout. Bulky potřeme olejem, posypeme solí a poprášíme hladkou moukou. Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 200°C. Vložíme plech s bulkami, po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a dopečeme (asi 5-7 minut). Je opravdu vynikající. 

Francouzské bagety

 3 lžičky sušeného droždí, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka cukru 

Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem - zhruba hodinu. Pak vytvoříme na pomoučněném vále 2 bagety. Opět přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Bagety odkryjeme, přendáme na plech a na každé uděláme zhruba do poloviny šikmé zářezy - 3 až 4. Do rozpálené trouby dáme hrnek s horkou vodou, vložíme plech s bagetami a rychle zavřeme. Pečeme asi 20 minut do zlatova. 

 

Přeji vám všem dobrou chuť, pokud se rozhodnete upéct něco z těchto receptů. A držím palce. 

Inspirovala jsem se zápisky ve své sbírce kuchařských receptů. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Díky za všechny příspěvky v diskuzi. Už teď usilovně přemýšlím, o čem bude další už 60 díl.
Danuše D'Engeli
Milá Danuško, mám radost, že se mohu poučit. Přečtu si všechny tvoje recepty a zkusím. I když se to třeba napoprvé nepovede, zkusím znovu. Když byly děti malé a doma, tak jsem vařila. Potom již velmi málo. V této době jsem se k tomu znovu vrátila. Jinak. S láskou. Děkuji moc. Se srdečným pozdravem, Dana
Dana Puchalská
Je správně.
Hana Nováková
Dano, já vítám vaše recepty, dám bagetu a český chleba. Těch chlebů z obchodu už jsem vyzkoušela a je to někdy děs, už druhý den to za moc nestojí a třetí den ho mají sousedovi slepice. Tak zkusím svoje umění a váš recept. Děkuji
Věra Ježková
Danko, příznivcem dobrého jídla jsem – kdo by taky nebyl. Ale tohle pro mě není. Bílé pečivo nemám ráda, s droždím peču nerada. Promiň. :-)
Alena Várošová
Danuš, děkuji za recepty.Nerada dělám něco,např z internetu,z knih,co neochutnám a nemám vyzkoušené. .Ale ty jsi dobrá kuchařka,tak jsem si je zkopírovala a něco z toho určitě udělám.Paní Vlaďko, kvasnice nejsou nikde.Domácí pekárnu nemám. Maminka mě naučila vmíchávat těsto ručně a tak mi to zůstalo a zůstane až na věky. I když robot mám snad 30 let,ale neoužívám jej.Zvyk,je zvyk.Mějte se všichni hezky a krásné slunečné dny přeji.
Vladislava Dejmková
Recepty vypadají dobře, ale u mně jsou dva zádrhely. V místním Albertu jsou kvasnice čerstvé i sušené nedostatkové zboží. A druhý zádrhel je v mojí pekárně, kde jsem si nechávala vymíchat kynuté těsto. Teď se jí přestaly točit míchací lopatky a ne a ne. Tak si asi nechám zajít chuť. Dokud jsem měla doma hodně hladových krků, dělávala jsem doma dalamánky. Plech dalamánků zmizel klidně během jedné hodiny.
Zuzana Pivcová
Což o to, hrnek a chuť mám, ale schází mi to podstatné, a to je trouba. Díky, Danko, recepty vypadají dobře. Potřebovala bych, aby mi někdo přes republiku poslal balíček jako Hance Práglové a jejich seniorům. :-D :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%