Seznamte hosty s histrorií pokrmu
Podle Wikipedie pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo, která požadovala jídlo ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že Cipriani jej musel zařadit na jídelní lístek.
Carpaccio připravíte za 20 minut
Na přípravě carpaccia je nejtěžší sehnat kvalitní maso. Hlavně žádné kompromisy, pokud připravujete hovězí carpaccio, zvolte vždy pravou svíčkovou! Na rozdíl od tataráku se maso nemele, nbrž válí, a tak je ihned poznat a cítit každá žilka, blanka či kousek tuku. Ze špičky svíčkové uřízněte cca 10cm váleček a dejte na cca půl hodiny do mrazáku. Tím, že maso ztuhne, lépe se krájí. nakrájejte tenké plátky cca 3-5mm silné a rozložte jej na vál či pevnou podložku mezi poravinovou fólii. Kolečka rozválejte válečkem na těsto tak, aby vznikly teňoučké plátky carpaccia. Ty pak přiklopte na vychlazený talíř (můžete jej dát na pět minut do lednice) tak, aby se plátky k talíři \"přilepily\".
Marináda dle chuti
Extra panenský olovový olej smíchejte s citrónovou šťávou, přidejte špetku soli. Touto mainádou pořete plátky masa, posypejte čerstvě drceným pepřem a jemými hoblinkami parmezánu či jiným druhem kvalitního pikantního sýra. marinádu lze ještě vylepšit lžící majonézy a lžičkou worchesteru, případně i na oleji osmahnutém kapari.
Příbor netřeba
Carpaccio podáváme nejlépe s čerstvou bílou bagetkou. Konzumujeme tak, že jejími kousky stíráme plátky masa a sýra, a tak není nutné používat příbor. Carpaccio chuťově ladí s plným červeným vínem. Dobrou chuť!
Jak připravujete carpaccio vy? Používáte i jiné maso než hovězí? Napište nám svůj recept.