Provoněný říjen: recepty na kotletu se zelím, švestkové knedlíky, květákové placičky a švestkovou marmeládu
FOTO: Akademiekvality.cz

Provoněný říjen: recepty na kotletu se zelím, švestkové knedlíky, květákové placičky a švestkovou marmeládu

11. 10. 2020

Co by rozhodně nemělo chybět v říjnových receptech? Sezonní ovoce. Hrušky. Švestky. Ale i pořádná flákota. A pochoutka pro vegetariány. A rozhodně nesmíme zapomenout na kvalitní ingredience. Jak je ale poznat v obchodě, kde se nachází tisíce výrobků?

Naprosto jednoduše. Sledujte jejich obaly, kde můžete spatřit i loga kvality. Jedná se např. o Klasu, Bio nebo Regionální potravinu. Produkty, které tato ocenění získaly, splnily kritéria náročná na kvalitu. A protože se nám se studenou vlnou chutě trochu pozměnily, budou dnešní pokrmy příjemně výživné.

Kotleta se zelím.JPG

Kotleta se zelím

Kotleta, zelí, pivo a šalotka. Takto by zřejmě pojmenovali náš recept, pokud by se podával ve špičkových restauracích. Přestože je dominantou maso, tedy vepřová kotleta, bez dobře připraveného zelí by byl pokrm poloviční. My jsme si vybrali špičaté, protože ho právě teď můžete sehnat třeba u vašeho farmáře. Oproti běžné hlávce zelí je chutnější a šťavnatější. My jsme ho připravili na teplý způsob a promíchali s bazalkovým pestem. A kam se přidává avizované pivo? Nikam jinam než do výpeku z masíčka. Dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: **

Ingredience:
4 plátky vepřové kotlety
1 špičaté zelí
2 šalotky
200 ml tmavého piva
40 g másla
plnotučná hořčice
pesto
sůl
pepř
olej

Postup:

  1. Špičaté zelí nakrájíme na větší kostičky a spaříme v osolené vodě. Propláchneme studenou vodou. Zelí musí zůstat křupavé.
  2. Vepřovou kotletu osolíme a opepříme. Poté z obou stran kotletu opečeme na rozpálené pánvi
    a vložíme maso na pekáčku do předehřáté trouby na 120 °C cca na 15 minut.
  3. Na pánvičce, kterou jsme používali na opékání masa, zůstal výpek. K němu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a restujeme do zlatova. Zalijeme pivem, přidáme trochu hořčice a necháme povařit. Nakonec zašleháme máslo.
  4. Zelí dokončíme tak, že ho prohřejeme na pánvi a promícháme s větším množstvím bazalkového pesta. Můžeme přidat máslo pro lepší konzistenci.

 

Svestkove-knedliky_final_Akademie-kvality7.JPG

Švestkové knedlíky

Jaké je první jídlo ze švestek, které vás napadne? Pozor, nápoje se nepočítají. Takže zaručeně knedlíky! Ty jsou jedněmi z mála sladkých pokrmů, kterému snad nikdo neodolá. Švestkové knedlíky jsou zkrátka klasika. Tradičně se dělají z kynutého těsta. My jsme si ale pro vás připravili naprosto originální recepturu, v níž dominuje tvaroh a toastový chléb. Knedlíky navíc obalujeme ve skořicové strouhance. Už se vám sbíhají sliny? Tak s chutí do toho!

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut + 2 hodiny na odpočinutí těsta
Náročnost: **

Ingredience:
10–15 ks švestek
1 vejce
1 žloutek
270 g tvarohu
130 g toustového chleba bez kůrek
20 g hladké mouky
30 g másla
25 g cukr krupice

Na obalení
skořice
strouhanka
cukr krupice
máslo

Postup:

  1. Povolené máslo vyšleháme do pěny s cukrem. Poté přidáme vejce, které také pečlivě zašleháme. Poté přidáme tvaroh a nakonec rozmixovaný toastový chléb a necháme 2 hodiny odpočinout.
  2. Mezitím opláchneme švestky a vypeckujeme je.
  3. Připravíme si také skořicovou strouhanku na obalení knedlíků. Strouhanku opékáme za sucha na pánvi dozlatova. Poté přidáme cukr a skořici a ještě chvíli pomalu pražíme.
  4. Z odpočinutého těsta děláme placičky a zabalíme do nich suché švestky. Vaříme 7–8 minut a po vyndání hned vložíme do strouhanky a obalíme.

 Kvetakove-placky_final_Akademie-kvality2.JPG

Květákové placičky

Květák je poměrně vděčnou surovinou, protože je velmi variabilní. My jsme ho tentokrát využili do našich placiček, kde představuje drtivou většinu ingrediencí. A proč zrovna květák? Určitě vás potěší, že je dietní, detoxikuje, a navíc ho dokážeme skvěle strávit. Obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitaminy (betakaroten, B, C, E), minerály (např. draslík, hořčík, vápník) a stopové prvky (např. zinek, mangan, selen). Podporuje také srdce a oběhovou soustavu. Stejně tak i olivový olej, který je v samotném těstě. Ale co je ze všeho nejdůležitější? Že se po placičkách jen zapráší!

Počet porcí: 4–6 porcí
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 kg květák
150 g hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
2 velká vejce
150 ml mléka
sůl
černý pepř
slunečnicový olej

Postup:

  1. Smícháme prosátou mouku s olivovým olejem, velkou špetkou soli a trochu pepře. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky smícháme s mlékem a nalijeme do misky s moukou. Zamícháme
    a necháme odpočívat.
  2. Květák nakrájíme na kostičky a spaříme v osolené vodě. Měkký květák zchladíme studenou vodou.
  3. Z bílků vyšleháme velmi tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Přidáme květák, osolíme a celou směs lehce opepříme. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje pečeme placičky z obou stran dozlatova.

 

Marmelada_final_Akademie-kvality5.JPG

Hrušková marmeláda

Receptů na marmelády není nikdy dost. A v sezoně plné hrušek obzvlášť! Jejich největší předností je vysoký obsah vlákniny. Proto mohou pomoci v případě zácpy a nadýmání. Ovocná pochoutka z hrušek je zkrátka trefou do černého. Co je třeba udělat pro to, aby byla její konzistence naprosto dokonalá? Stačí jen jednotlivé kousky oloupat, vykrájet a jednu část nastrouhat, druhou pokrájet. Všechny hrušky následně vložíte do hrnce spolu se skořicí, hřebíčkem, badyánem, medem, citronovou kůrou a pár dalšími přísadami. A pak už se skoro o nic nemusíte starat.

Počet porcí: 2 litrové sklenice
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *

Ingredience:
2 kg zralých hrušek
500 g želírovacího cukru
100 g cukru krupice
100 ml vody
3 lžíce medu
4 ks hřebíčku
2 ks badyánu
1 ks skořice celé
kůra ze dvou citronů

Postup:

  1. Hrušky oloupeme a zbavíme je jadřinců. Půlku hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na menší kostky.
  2. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme med, cukr, kousky citronové kůry a všechno koření. Hrušky rozvaříme na kaši cca za 15 minut. Poté ze směsi vyndáme všechno koření a citronovou kůru.
  3. Rozkrájené hrušky vložíme do hrnce, přidáme želírovací cukr a zvolna zahříváme. Hrušky vaříme cca 15 minut. Poté přidáme hruškovou kaši a vaříme ještě 5 minut.
  4. Ještě teplou směs přendáme do sterilovaných sklenic. Důkladně zavřeme a necháme úplně vychladnout víčkem dolů.

 

 

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.