Přátelé,
k vytvoření mého článku mě inspirovala jedna odrůda tolik oblíbeného ovoce, a tím je bezesporu hruška.
A ta, o které dnes píšu, je původní česká zimní odrůda ze severu Čech - Mostecka. Datuje se již od 18.století.
Vyšlechtil ji sedlák W. Gallin.
Strom má mohutnou korunu a je velmi odolný proti mrazu.
Sklízí se ještě tvrdá, změkne až po uložení do sklepa. Sklizeň probíhá zpravidla v říjnu a konzumuje se od listopadu do března. Někomu připomíná svým tvarem jablko. Ano, plody nejsou velké, ale zato jsou velice sladké. Takže v této době bychom si na ní mohli pochutnat.
Hruška koporečka
Ostatně posuďte sami, kolik krásných názvů dali naši předci právě jí :
Máslovka, Koprčka, Kobrčka, Kulma, Hruška knížete Švarcenberka, Knížecí tabulová, Muškatelka zimní,Muškatelka turecká, Muškatelka velká, Zbuzanka, Postoloprtská, Lieglova máslovka, Máslovka koprčská.
Ale dočetla jsem se, že se opět tato hruška s úspěchem pěstuje a to mě potěšilo.
Nevím, jaká je obliba hrušek u vás, ale já je mohu jíst v jakékoliv úpravě.
Už jste vyzkoušeli - - - smažené hrušky?
Je to recept opravdu jednoduchý, ale výsledek opravdu stojí za vyzkoušení.
Suroviny :4 zralé hrušky, 2 lžíce rumu, moučkový cukr, vanilkový cukr, olej, ovocný sirup, citrónová šťáva
Oloupané hrušky rozkrojíme na půlky, odstraníme jádřince, každou půlku rozkrojíme na 4-5 šikmých plátků, pokapeme je citrónovou šťávou a rumem, posypeme moučkovým cukrem a necháme proležet. Před podáním namáčíme okapané kousky hrušek v těstíčku(základní je dole pod článkem), vkládáme je do rozehřátého oleje a usmažíme po obou stranách do růžova. Horké hrušky posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Podáváme se zředěným ovocným sirupem smíchaným s rumem a citrónovou šťávou od proležení hrušek.
Těstíčko
1/8 l mléka, asi 12 dkg polohrubé nebo hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr, špetka soli. Někdy dávám do těstíčka i bílé víno. Hned má těstíčko lepší chuť. Ale to pochopitelně dám méně mléka. Jak vidno, fantazii se meze nekladou.
P. S. Jak vidíte, na hrušky si rády sedají i sýkorky.