Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují řadu antioxidantů. Tak si z nich udělejme koláč nebo nepečený dort
Ilustrační foto: Pixabay

Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují řadu antioxidantů. Tak si z nich udělejme koláč nebo nepečený dort

12. 6. 2021

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminů C, B, E a organických kyselin, které působí v prevenci nádorových chorob. Obsahují lehce stravitelnou vlákninu.

Z minerálních látek je v jahodách draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.  Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podle informací z Wikipedie podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
 
Je doba jahod. Můžeme je jíst jen tak, čerstvě natrhané, nebo si je připravit do poháru se šlehačkou, anebo z nich upéct koláč či dort. Tady je několik receptů, které připravily naše čtenářky.

 

Alena Tollarová: Jahodový koláč z drobenky

uvodni-1-1.jpg

                                                                                                                       FOTO: Alena Tollarová

Tento  recept ke mně přišel přes kamarádku bůh ví odkud. Zabydlel se u nás a já se ráda o tu dobrotu s vámi rozdělím.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půlka másla, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, jahody (nebo jiné ovoce)

Postup:
Z mouky, cukru a másla si v míse uděláme drobenku. Odebereme 1 hrnek a do zbytku vmícháme vejce, mléko a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na menší plech s vyšším okrajem, poklademe jahodami a posypeme drobenkou z hrnečku. Pečeme necelou půlhodinku na 180 stupňů.

Než se rozkoukáte, zbude vám v kuchyni jenom vůně a špinavé nádobí. To mi můžete věřit.

 

Miluše Hasenohrlová: Tvarohový moučník s jahodami

jah-3_201506011906543.jpg

                                                                                                            FOTO: Miluše Hasenohrlová

Ingredience:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
2 lžičky prdopeče
150 g másla nebo hery
2 malá vejce

Náplň:
500 g tvarohu
150 g moučk.cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
500 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
50 g rozpuštěného másla

Postup:
Těsto uděláme tradičním způsobem, tedy ručně. Je krásně vláčné. Na menší plech se rozprostře, musíme zvýšit okraje, aby náplň nevytekla. Na něj poklademe nakrájené jahody, ale lze použít i jiné ovoce. Ingredience pro náplň smícháme dohromady a nalijeme na ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů C asi tak 40 minut. Protože jsem to dělala poprvé, tak jsem náplň udělala z poloviční dávky, ale příště to bude z celé.

 

Jiřina Kučerová: Nepečený jahodový dort, který zvládne každá kuchařka

dort-201207271659202.jpg

                                                                                                                FOTO: Jiřina Kučerová

Pokud se blíží nějaká vaše rodinná oslava, zkuste hostům přichystat chutný dort z čerstvých jahod. Jak na to?

Co budete potřebovat:

1 balíček dětských piškotů
3 lžíce moučkového cukru
570 g zakysané smetany
400 g čerstvých jahod
250 ml smetany ke šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
na ozdobu: šlehačka

Jak na to?

Jahody očistíme, důkladně omyjeme a necháme okapat. Šlehačku vyšleháme do tuha a zašleháme do ní vanilkové cukry. Zakysanou smetanu rozmícháme s moučkovým cukrem a obě směsi lehce promícháme.

Na dno dortové formy rozeskládáme piškoty, pokud není dort určen dětem, můžeme je pokapat nějakým alkoholem. Na piškoty naskládáme na půlky rozřízlé jahody a přelijeme polovinou smetanové hmoty. Postup ještě jednou zopakujeme.

Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice. Podáváme ozdobené čerstvými jahodami a šlehačkou. Věřím, že vám i vašim hostům bude chutnat.

 

Alena Kučerová: „Šup šup“ jahodový dortík

P6232545.JPG

                                                                                                                     FOTO: Alena Kučerová

Když zapracuje kuchařská múza
Upekla jsem klasický piškotový korpus. Poté jsem smíchala jogurtový nápoj s vanilkovým pudinkem. Do uvařené hmoty po částečném vychladnutí vmíchala jahody nakrájené na kousky. Uvařenou hmotu navršila na korpus potřený jahodovým džemem. Ozdobila kousky jahod, lístky máty a hoblinkami kokosu. Jen se po dortíku zaprášilo. A proč mu od té doby doma říkáme Šup šup? Protože je šup, šup hotový a šup, šup snědený.

Recept na malou dortovou formu
Ingredience: jahody, 3 vejce, 125 g moučkového nebo pískového cukru, 110 g hrubé mouky, jahodový džem, jogurtový nebo jiný mléčný zakysaný ovocný nápoj, 1 vanilkový pudink, hoblinky kokosu, lístky máty, tuk na vymazání formy, strouhanka nebo kokosová moučka,

Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně vmícháme žloutky a šleháme, až hmota zbělí. Opatrně vmícháme mouku a těsto vlijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 st. C dorůžova. Do jogurtového nápoje dobře zašleháme pudinkový prášek, až se netvoří žádné hrudky, vaříme do zhoustnutí a po chvíli vmícháme nakrájené kousky jahod. Upečený korpus po vychladnutí potřeme jahodovým džemem, navršíme pudinkovou hmotu a dáme dobře vychladit. Poté opatrně odejmeme boční díl formy a dort dozdobíme a podáváme.

Tip: Mlsouni si dortík mohou dochutit ušlehanou smetanou.

 

 

 

gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%