Zase o jídle - tentokrát hezky česky
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Zase o jídle - tentokrát hezky česky

7. 3. 2022

Jídlo je docela vděčné téma. Aspoň u nás doma. Připravuji ho denně a protože nemám ráda stereotypy, občas vyzkouším i něco nového.

Nebo si vzpomenu na jídlo, které už jsem dlouho nedělala. Jako třeba na obyčejné nudle s mákem, které můžete vidět na úvodním obrázku. Jindy mě zase honí mlsná a mám prostě jen na něco chuť. Pár receptů, které jsem si v poslední době oblíbila, najdete v tomto článku. 

Cizrnová pomazánka s ředkvičkami

Výhodou domácích pomazánek je skutečnost, že jsou čerstvé a víte, co přesně obsahují. A jsou připravené za chvilku. Vybrala jsem jednu, která je shodou okolností i vegetariánská.

pomcizrn0.jpg

Suroviny:
1 plechovka cizrny
2 jarní cibulky
1/2 červené papriky
1 mrkev
3 ředkvičky
2 lžíce majonézy
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce slunečnicových semínek
sůl
mletý pepř
čerstvé bylinky (např. bazalka nebo kopr) podle možností

Příprava:
Základem této pomazánky je sterilovaná cizrna. Cizrnu z konzervy slijeme ji, přidáme asi lžíci původního nálevu a rozmixujeme. Nemusí to být úplně na hladkou kaši, může zůstat trochu hrubší struktura. Přidáme jemně pokrájenou papriku a naťovou cibulku, nastrouhanou mrkev a ředkvičky. Vmícháme majonézu a dijonskou hořčici, slunečnicová semínka, osolíme a opepříme. Pokud máme k dispozici čerstvé bylinky, přidáme posekané bylinky. Na závěr lehce promícháme. Pomazánku můžeme namazat třeba na tmavý toustový chléb či bagetu. Základní recept lze samozřejmě obměňovat podle chuti a surovin, které máte k dispozici.


Kroupová polévka s kapustičkami

Občas mě napadne, že bych měla použít i nějakou zeleninu, kterou během roku opomíjím. V zimě to bývá třeba růžičková kapusta. Kromě známých „kapustiček na zádíčkách“, které občas dělávám jako zeleninovou přílohu k masu, jsem nedávno „vyrobila“ chutnou kapustičkovou polévku s kroupami. Je to polévka trochu pracnější, ale určitě stojí za to si ji vyzkoušet.

kroupovka0.jpg


Suroviny:
1 menší hrnek velkých krup
10 i více kapustiček
hrst sušených hub
2 l vývaru (zeleninového či jiného)
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
máslo
zelená petrželka


Příprava:
Kroupy si nejlépe den předem namočíme kroupy do studené vody a necháme nabobtnat. Před přípravou polévky kroupy slijeme a dobře propláchneme. Vložíme je do osolené studené vody a vaříme, dokud nezměknou. Do studené vody si předem namočíme i sušené houby. Jako základ polévky je dobré použít vývar, buď zeleninový nebo masový.

Před vlastní přípravou polévky si očistíme všechnu zeleninu - mrkev, petržel, cibuli a česnek. Mrkev a petržel nastrouháme na okurkovém struhadle. Cibuli pokrájíme na kostičky a česnek na plátky. Z růžičkových kapustiček odstraníme vrchní poškozené a případně i špinavé listy. Pokud jsou větší, překrojíme je na polovinu. Na pánvi si rozpustíme trochu másla a orestujeme na něm cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev a petržel. Orestovanou zeleninu a máčené sušené houby vložíme do horkého vývaru a vaříme asi 10 až 15 minut. Na závěr přidáme kapustičky a procezené uvařené kroupy a ještě asi 10 minut povaříme. Kapustičky by měly být uvařené na skus. Při dováření polévku dochutíme čerstvě mletým pepřem a případně i troškou mletého kmínu. Posypeme zelenou petrželku.

 

Špekové knedlíky se zelím
Uvařit si špekové knedlíky mě napadne jenom v zimě. Samozřejmě nejde jen o knedlíky, ale hlavně o kysané zelí a smaženou cibulku, která celé jídlo korunuje.

spekovek0.jpg


Suroviny:
5 housek
1 cibule
2 lžíce sádla
150 g anglické slaniny (uzeného masa)
2 vejce
150 ml mléka
50 g polohrubé mouky
sůl
mletý pepř
zelená petrželka
Zelí:
500 g kysaného zelí
2 cibule
sádlo
sůl
cukr

Příprava:
Rohlíky nebo odpovídající množství jiného pečiva nakrájíme na drobné kostičky a necháme 10 minut proschnout na plechu v troubě zahřáté na 140 st. C. Jinou variantou je nakrájet si housku s předstihem a nechat ji oschnout třeba na topení. Anglickou slaninu a cibuli si nakrájíme na kostičky. Na sádle obojí orestujeme do zlatova a i s výpekem přidáme do misky s pokrájeným pečivem. Přidáme také hrst jemně nasekané zelené petržele. Zvlášť si rozšleháme mouku, mléko a vejce. Tuto směs osolíme a opepříme a přilijeme do misky k ostatním surovinám. Promícháme nejdříve vařečkou a pak i rukama. Těsto necháme asi 15 minut odležet. Pak rukama vytvarujeme knedlíky.
V tomto okamžiku je dobré začít s přípravou smažené cibule. Pokrájíme ji na kolečka a smažíme zvolna na sádle do zlatova. Podle potřeby lehce promícháváme. Je třeba počítat s tím, že smažení trvá dost dlouho, proto s ním začínáme ještě před vlastním vařením knedlíků.
Jako příloha k těmto knedlíkům je dobré kysané zelí. Z kysaného zelí odlijeme lák a dáme si ho stranou. Oloupeme a pokrájíme jednu cibuli. Tu orestujeme na sádle společně s kysaným zelím. Pak vše podlijeme buď vodou nebo lákem (pokud není příliš kyselý) a pod pokličkou dusíme zelí do měkka. Občas kontrolujeme, aby se tekutina nevydusila a zelí nepřipálilo. Hotové zelí dochutíme solí a cukrem.
Teprve na závěr vaříme knedlíky. Vložíme je do osolené vroucí vody a povaříme vaříme asi 10 až 15 minut. Samozřejmě záleží na velikosti knedlíků. Špekové knedlíky na talíři doplníme zelím, vše poklademe zlatými cibulovými kolečky a trochu polijeme výpekem z pod cibule.

 

Mořský vlk na citrónu

O když nemáte po ruce rybáře, občas se dá ryba koupit. Mořského vlka jsem jednou koupila omylem, spletla jsem si ho se pstruhem. Ale byl dobrý a zabydlel se v našem jídelníčku.

morskyvlk0.jpg


Suroviny:
2 ks mořského vlka
sůl
mletý pepř
tymián (ideálně čerstvý)
1 citrón
100 g másla


Příprava
Ryby očistíme, opláchneme a osušíme jak v břišní dutině tak zvenku. Pozor, tato ryba má nečekaně ostré šupiny, při manipulaci se můžete i říznout! Ryby osolíme a opepříme zvenku i uvnitř. Pokud máme čerstvý tymián, vložíme několik snítek do břišní dutiny společně s půlkolečky citronu. Sušeného tymiánu použijeme méně, ryby jím jen posypeme. Umístíme je do pekáčku s máslem, poklademe zbylými kolečky citronu a pečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C asi 20 až 30 minut.
Podáváme s bramborem či bagetkou a čerstvou zeleninou.

 

Hrníčkový makovec

Sladké v poslední době příliš nepeču, nechci dělat chutě diabetikovi v rodině. Když na to dojde, používám vhodné náhražky cukru.

makoj0.jpg


Suroviny:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mletého máku
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1-2 jablka
hrst sušených brusinek

Poleva:
1 citrón
3-4 lžíce moučkového cukru
Příprava:
Všechny sypké suroviny nasypeme do mísy a promícháme. Pak přidáme vejce, mléko a olej a znovu zamícháme. Nakonec přidáme hrubě nastrouhané jablko (klidně i se slupkou) a sušené brusinky a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou. Já jsem použila velkou dortovou formu, lze použít i menší plech. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 st. C a pečeme. Makovec je upečený, když se začíná na okrajích trochu uvolňovat od formy. Samozřejmě vyzkoušíme ještě zapíchnout špejli, pokud je suchá, máme upečeno.Necháme ve formě zchladnout. Z několika lžic moučkového cukru a šťávy z jednoho citrónu si utřeme citronovou polevu. Nestačí jen zamíchat, je třeba opravdu chvíli třít, aby se všechen cukr rozpustil a poleva trochu zhoustla. Pak ji nalijeme na povrch makovce a necháme zaschnout. Tento makovec s jablky je vláčný, nadýchaný a má výraznou chuť. Pekla jsem ho i s diabetickou náhradou cukru.

 

A na závěr už jen dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%