Mám ráda kuchařské knihy - LXXI. díl
Ilustrační fotografie: Pixabay

Mám ráda kuchařské knihy - LXXI. díl

21. 3. 2022

Dobrý den přeji všem, kteří mají rádi, stejně jako já, dobré jídlo. Tentokrát jsem vyhledala ve své sbírce výstřižků recepty na jídla, kde je hlavní ingrediencí mrkev. A tak se v klidu posaďte a třeba si někdo něco zajímavého vybere. 

1. Mrkvové karbanátky - pro 4 osoby 

800 gr mrkve, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, 2 lžíce ho vína, 40 gr čerstvě nastrouhaného bílého chleba, 40 gr ovesných vloček, 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, 2 lžíce posekaných lískových oříšků, 2 vejce, pepř, muškátový oříšek

Na obalení - 2 lžíce mletých pražených lískových oříšků, 4 lžíce strouhaného bílého chleba, po 1 lžíci oleje a másla na smažení

Oloupanou mrkev nakrájíme na plátky. Cibuli nadrobno rozkrájíme a zesklovatíme na rozehřátém másle. Přidáme mrkev, společně osmahneme a osolíme. Přilejeme víno a vše podusíme doměkka. Mrkev s cibulí rozmixujeme a smícháme se 40 gr strouhanky, vločkami, pomerančovou kůrou, petrželkou, oříšky a vejci. Těsto osolíme, opepříme muškátem a vytvarujeme z něj karbanátky. Mleté ořechy smícháme v talíři se 4 lžícemi strouhanky a směsí karbanátky obalíme. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a karbanátky na něm opečeme.  Podáváme s bramborovou kaší.

2. Mrkvový koláč s ořechy - pro 4 osoby

Na těsto - 250 gr mrkve, 5 vajec, 250 gr cukru, citronové aroma, 75 gr polohrubé mouky, 2 lžíce škrobové moučky, po 25 gr mletých lískových a vlašských ořechů, 1 lžička másla,1 lžíce strouhanky

Na ozdobení - 200 gr moučkového cukru, 60 gr mandlových lupínků, 2 lžíce meruňkové marmelády, 16 marcipánových mrkviček

Mrkev oškrábeme a co nejjemněji nastrouháme. Že žloutků a cukru ušleháme hustou pěnu. Přimícháme citronové aroma. Smícháme mouku, škrobovou moučku a kypřící prášek. Směs vmícháme do žloutkového krému. Přidáme mrkev, mleté lískové oříšky a vlašské ořechy. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do těsta. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Rozevírací formu (o průměru 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme jí těstem a povrch uhladíme. Zasuneme na dolní lištu a pečeme asi 55 minut. Koláč vyjmeme, uvolníme z formy a dáme vychladnout. Na ledovou polevu utřeme cukr a 3 lžíce horké vody. Povrch koláče potřeme. Do polevy, ještě než zcela zaschne, vtiskneme marcipánové mrkvičky na ozdobu. Na suché pánvi opražíme mandlové lupínky a necháme vychladnout. Marmeládu rozmícháme se dvěma lžičkami vody a okraj koláče jí potřeme. Přitiskneme mandlové lupínky.

3. Mrkvový koláč s mletým masem- 8 porcí 

Na těsto - 300 gr hladké mouky,200 gr Hery,1 vejce, sůl

Zpracujeme těsto a zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme ho na 30 minut do chladničky. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Mleté maso propečeme na oleji, osolíme a okořeníme. Přisypeme k němu pokrájenou mrkev a vše opékáme dalších 5 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 200°C. Rozevírací formu (o průměru 26 cm) vymažeme tukem, vyložíme odpočinutým těstem, které ještě propícháme na několika místech vidličkou. Poté na těsto rozprostřeme tepelně opracované a ochucené maso. Oloupeme dva stroužky česneku, prolisujeme ho a smícháme se smetanou, čtyřmi vejci a bylinkami. Směsí maso  zalijeme, posypeme sýrem a pečeme 45 minut.

4. Mrkev s dezertním vínem - pro 4 osoby

600 gr mrkve, 2 lžíce olivového oleje, čerstvě umletý pepř, 1 lžička hnědého cukru, 5 lžic ho vína (např. Marsaly), 1 svazek petrželky

Mrkev omyjeme, očistíme a oloupanou nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a mrkev na něm přibližně 5 minut opékáme a přitom ji občas promícháme. Přilijeme asi 4 lžíce horké vody,mrkev osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme asi 8 minut. Poklici sejmeme a dusíme dál,dokud se voda neodpaří. Mrkev posypeme cukrem a na prudkém ohni ho necháme zkaramelizovat. Přitom nepřetržitě mícháme,aby se nepřipálila. Jakmile cukr zkapalní,zalijeme mrkev dezertním vínem a ještě chvilku povaříme. Petrželku lehce opereme pod tekoucí studenou vodou o otrhané lístky nahrubo posekáme. Mrkev vybereme z pánve děrovanou naběračkou, necháme ji krátce okapat a narovnáme na mísu. Posypeme petrželkou a ještě horké podáváme. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

Dobrou chuť přeje Váš Karfík.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.