Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Tentokrát půjde o Uherskou pečeni. Vezmeme plát přibližně tři čtvrtě kila hovězího masa, rozklepeme a osolíme. Pak na něj naklademe na plátky nařezanou paprikovou slaninu a šunku, posypeme jemně sekanou cibulí a strouhankou. Takto připravené maso svineme, svážeme nití. V rendlíku osmahneme nadrobno nasekanou cibuli společně s na kostky nařezanou paprikovou slaninou a na to položíme připravený závitek. Přidáme nařezanou papriku a maso podlijeme kyselou sekanou. Pak to vše pečeme do měkka.
Maso po vyjmutí z rendlíku nakrájíme na díly a podáváme s knedlíkem (ale hodí se i rýže, která dříve nebyla moc k mání). Jako omáčku použijeme slitou a scezenou šťávu z pečení, kterou rozředíme trochou hovězího vývaru a necháme přejít varem.
Ingredience
0,75 kg hovězího
15 dkg šunky
15 dkg paprikové slaniny
sůl
2 cibule
1 paprika
2 dkg strouhanky
0,5 l kyselé smetany