Pašijový čili Svatý týden zahajuje Květná neděle a jeho hlavní období bývá označováno jako velikonoční triduum: to začíná na Zelený čtvrtek večer, pokračuje Velkým pátkem, Bílou sobotou a končí Velikonoční nedělí oslavou zmrtvýchvstání Páně. Tento třídenní vrchol křesťanského liturgického roku symbolizuje Kristovo ukřižování a vítězství nad smrtí.
Velký význam má ale v rámci Pašijového týdne už i "Škaredá středa", tedy den, kdy Jidáš Iškariotský, jeden z dvanácti Kristových učedníků, zradil podle legendy Ježíše za 30 stříbrných. V Janově evangeliu se dozvídáme, že se v Jidáši hnulo svědomí a přinesl velekněžím a starším těch třicet stříbrných nazpátek a řekl: „Zhřešil jsem, zradil jsem nevinnou krev“. Pak se vzdálil, aby se šel oběsit.
Na škaredou středu bychom se měli usmívat,protože špatná nálada by pak mohla vydržet celý rok – proto „škaredá“.
Na Škaredou středu bylo zvykem připravit „škaredé jídlo“ – většinou šlo o bramborové či jiné placky a různé „trhance“, tedy pokrmy, které na talíři vypadaly neupraveně. Připravovalo se také velikonoční pečivo známé jako jidáše. Dělalo se ve tvaru písmene J nebo uzlu, aby připomínalo Ježíšova zrádce. Jidáše se mají jíst až druhý den, tedy na Zelený čtvrtek. A pověra praví, že kdo se do pochoutky zakousne ještě před svítáním, bude celý rok zdráv.
S využitím Wikipedie